A kutatók ígéretesnek nevezték a kedden publikált eredményeket, eddig ugyanis kevés információ állt rendelkezésre az immunitás kialakulásával kapcsolatban. Az már ismert volt, hogy a koronavírus-fertőzés súlyosabb formájában szenvedők jellemzően az első tünetek megjelenése után 15 nappal antitesteket kezd termel. Most azonban kiderült, hogy ez az enyhébb tüneteket produkáló betegek esetében is így van, igaz, az ő szervezetük kétségtelenül kevesebb ellenanyagot állít elő - ismertette Arnaud Fontanet, a Pasteur Intézet kutatója.

Koronavírusteszthez készülnek elő egy toulousei laborban, Franciaországban.
Fotó: Getty Images

Legalább 40 napig védettek lesznek

A holland kutatók fontos előrelépést tettek a koronavírus elleni harcban - a részletekért kattintson ide!

A tanulmány szerint az antitestek a legtöbb esetben védelmet nyújtanak az új típusú koronavírus újabb támadásával szemben, az első tüntetek megjelenése után legalább negyven napig - hangsúlyozta Olivier Schwartz, a Pasteur Intézet Vírus és Immunitás osztályának vezetője. Elmondása szerint a kutatók most azt vizsgálják, hogy az antitestek hosszú távon mennyi ideig képesek ártalmatlanítani a vírust.

Még egy jó hír

A tanulmány készítéséhez a strasbourgi egyetemi központ két kórházában kezelt 160 fertőzött adatait használták fel. Az összes páciens a koronavírus okozta COVID-19 enyhébb formájában szenvedett. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy szinte mindegyikük szervezete rendelkezett antitestekkel a betegség kezdetét követő 15. napon. Egy másik szűréssel pedig azt vizsgálták, hogy ezek az antitestek képesek-e ártalmatlanná tenni a vírust. Mint kiderült, 28 nappal az első tüntetek megjelenése után a fertőzöttek 98 százalékánál "neutralizáló antitestek" alakultak ki, ami a tanulmány szerint jó hír a jövőbeni vakcina-kutatásokhoz.


Jön a gyorsteszt, amely egy óra alatt kimutatja a koronavírus-fertőzést - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!