Mától Budapesten is megszűnik a kijárási korlátozás, de egyes koronavírus elleni óvintézkedések továbbra is érvényben maradnak. Tehát - a közös háztartásban élők kivételével - még mindig kötelező a másfél méteres védőtávolság megtartása, vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön pedig mindenkinek el kell takarnia a száját és az orrát valamilyen eszközzel.

Nem rövidül az idősek idősávja

A koronavírus-járvány ellenére nem érdemes gumikesztyűben vásárolni. A részletekért kattintson ide!

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletekben 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak. A piacokon azonban a kerületi önkormányzatok ettől eltérően is kialakíthatnak kizárólagos idősávokat az időseknek a koronavírus-járvány idejére.

A Magyar Nemzeti Múzeum épülete a fővárosi Múzeum körúton. Fotó: MTI/Mónus Márton

A vendéglátóhelyek kerthelyiségeiben hétfőtől már Budapesten is lehet tartózkodni és fogyasztani. Emellett a fővárosi felsőoktatási intézmények - a rektori döntések szerinti rendben - is látogathatók, a kollégiumok azonban a koronavírus-helyzet miatt továbbra is zárva tartanak. Látogathatók továbbá a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató korlátozás nélkül nyitva tarthat. Megtarthatók a vallási szertartások, a polgári esküvők és a temetések is, valamint arról is döntés született, hogy június 1-től vidéken, június 15-től pedig a fővárosban is lehet legfeljebb kétszáz ember részvételével házasságkötést vagy temetést követő családi rendezvényeket szervezni.

Vidéken tovább enyhülnek a szabályok

A koronavírus-járvány lassulása miatt vidéken már a vendéglátóhelyek belső tereit is megnyithatják a szolgáltatók. Az alkalmazottaknak kötelező maszkot viselniük, de a vendégeknek is ajánlott, amennyiben megoldható. Mától a vidéki szálláshelyek - szállodák és panziók - is fogadhatnak vendégeket.


A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat a kormány először május 4-én enyhítette vidéken. Ekkor a lazítások Pest megyét még nem érintették. Múlt hét csütörtökön azonban Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy mától Pest megyére is a többi megyével azonos szabályok vonatkoznak.

Szerdától már szafarizhatunk Szadán, nyit a Magyar Nemzeti Cirkusz Safari Parkja - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!