Bizonyítottan koronavírusos betegektől gyűjt hangmintákat egy saját fejlesztésű applikációval a Vocalis Health nevű izraeli start-up. A cégnek kórházak és tudományos intézmények is segítenek a mintagyűjtésben.

Hangminták alapján szűrnék a koronavírusos betegeket. Fotó: Getty Images

Vokális ujjlenyomatokat keresnek

Egy koronavírus-fertőzésből kigyógyult, 37 éves amerikai nő leírta, mit élt át - olvassa el beszámolóját!

A koronavírus-fertőzöttektől gyűjtött hangmintákat egy mesterségesintelligencia-alapú algoritmus fogja elemezni az egyedi jegyek, úgynevezett vokális ujjlenyomatok után kutatva. A koronavírus ugyanis hatással van a légzőrendszerre, emiatt pedig megváltoztathatja az ember hang- és légzési mintázatát is - vélik a szakemberek.

A tanulmány keretében kizárólag a részt vevő egészségügyi dolgozók és a koronavírusos páciensek használják az applikációt, de a cég bárkitől szívesen fogad hangmintát a weboldalán. A tanulmány előzetes eredményei várhatóan hat héten belül lesznek elérhetőek.


Megkönnyítené a munkát

Az algoritmust a koronavírus-fertőzés távdiagnosztizálásához és a betegek monitorozásához használnák majd fel - ismertette Tal Wenderow, a Vocalis Health elnök-vezérigazgatója. A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén nyert adatok segítségével az egészségügyi rendszer képes lesz felmérni, hogy kinek van szüksége tesztelésre vagy kórházi ellátásra.

Koronavírussal fertőzött kismama szült Ukrajnában - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!