Az Immuni nevű alkalmazás ingyenes. Használatát egyelőre négy tartományban - a közép-olaszországi Abruzzóban és Marchéban, a koronavírus-járvány olasz gócpontjai között számon tartott északkeleti Liguriában és a járványtól szinte teljesen mentes déli Pugliában - vezették be. Az alkalmazás június 15-étől egész Olaszországban elérhető lesz. Az adatok szerint eddig kétmillióan csatlakoztak az Immunihoz. A kontaktkeresés eredményességéhez azonban a 14 évnél idősebb lakosság 60 százalékának csatlakozására, mintegy 31 millió letöltésre van szükség.

A mobilapplikáció segíti a koronavírus terjedésének megfékezését. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Késett az indulás

A kormány eredetileg májusban akarta bevezetni a kontaktkereső applikációt, de számos - főleg adatvédelmi - jellegű akadály késleltette az indulást. Az adatvédelmi ombudsman közlése szerint az Immuni most induló verziója nem azonosítja az alkalmazás használóját, mobilszámát és a vele kapcsolatba kerülő embereket sem. Azonban ha valaki koronavírus-fertőzött személlyel kerül kapcsolatba, az alkalmazás értesíti erről őt.

Itthon is mobilapp segíti a koronavírus-járvány elleni harcot - kattintson a részletekért!

Egyébként több tartomány is saját kontaktkereső rendszert dolgozott ki, köztük Szardínia, ahol a szigetre érkezők a tartomány hivatalos oldalán regisztrálhatnak a Sardegna Sicura (Biztonságos Szardínia) elnevezésű programba. A regisztrációt a koronavírus-járvány idején szállások is kérhetik a foglaláshoz.


Újraindult a tesztelés

Újraindult az olasz Vöröskereszt országos szerológiai tesztelése is. Az új típusú koronavírus ellen termelődő antigént mérő vérvizsgálatra 150 ezer kiválasztott embert kértek fel. Eddig 42 ezren mondtak igent, a többiek elutasították. A 60 millió lakosú Olaszországban február 20-a óta 235278 ember fertőződött meg és csaknem 34 ezren vesztették életüket a COVID19-cel összefüggésben. Az országban már több 2,6 millió embert teszteltek koronavírusra.

Még mindig nem térhet haza a koronavírus-járvány legpechesebb sportcsapata - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!