A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati metódust fejlesztettek ki, amely a koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban. Ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek - magyarázta a tisztifőorvos. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy a szennyvízzel is terjedhet a fertőzés.

Adamcsik Orsolya, a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot. Fotó: MTI/Varga György

Fokozatosan indul újra az egészségügy

Koronavírus: óvónők fertőződtek meg Budaörsön - kattintson a részletekért!

A hazai koronavírus-járvány stabilizálódása miatt fokozatosan újrainduló egészségügyi ellátással kapcsolatban kiemelte, hogy próbálják szétválasztani egymástól a fertőzöttek és az egészségesek csoportját. A lenyeg az, hogy mindenki mindenki biztonságosan megkapja a szükséges ellátást és kezelést - fogalmazott Müller Cecília.

Kitért arra is, hogy Magyarországon jelenleg 39 koronavírus-fertőzött és 5 áldozat jut 100 ezer lakosra. A fertőzöttek aránya továbbra is a fővárosban a legmagasabb: itt 100 ezer lakosonként 103 eset van. Zala megyében 92, Fejér megyében pedig 88 ez a szám. A 14 ével aluliak körében eddig 50-en fertőződtek meg, 30 év alatti áldozatot azonban nem regisztráltak itthon.


Ma döntenek a további lépésekről

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy a kormány a mai ülésén dönt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos további lépésekről, amelyekről a holnapi Kormányinfón adnak tájékoztatást. Erről Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa beszélt. Megemlítette továbbá, hogy tegnap az Országgyűlés elé terjesztették a rendkívüli jogrend megszüntetését indítványozó javaslatot.

Hazamehetett az utolsó koronavírusos beteg is a II. kerületi Szent Ferenc Kórházból - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!