Ezzel 13719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. Az új típusú koronavírus által okozott betegségbe 558-an haltak bele. A szakember elismerte, hogy pillanatnyilag sok egészségügyi intézményben küzdenek azzal, hogy nincs elegendő védőfelszerelés, de állítása szerint mindenhol napokon belül rendeződik a helyzet, ahogy folyamatosan érkezik az utánpótlás.

Sajtóhírek szerint Kínából felajánlásként mintegy félmillió egészségügyi szájmaszkot szállítottak Spanyolországba. Fernando Simón azt is elmondta, érkeznek a gyorstesztek is, amelyek napokon belül lehetővé teszik, hogy mindenkit szűrjenek, akinek a tünetei alapján koronavírus-fertőzése lehet, pillanatnyilag ugyanis az enyhe panaszokkal rendezőknél nem végeznek vizsgálatot.

Koronavírus: tévhit, hogy a betegek megfulladnak

Több olyan tévhit is szárnyra kapott a közösségi médiában, melyek azt ígérik, segítségükkel tesztelhetjük, hogy elkaptuk-e a koronavírust. Némelyik egyenesen veszélyes. Mutatjuk a tételes cáfolatokat, hangsúlyozva: ne próbálják ki ezeket otthon. Részletek itt.

A járvány miatt a katonaság segíti a rendfenntartást

A kedd óta lezárt közúti határokon 834 esetben tagadták meg a belépést az arra nem jogosultaktól. A szükségállapottal összefüggő lakhelyelhagyási korlátozások megszegéséért a rendőrség 73, a csendőrség 15 embert vett őrizetbe az országban. A katonaság 2600 tagja 48 településen segíti a rendfenntartást, a tájékoztatást és a fertőtlenítési munkákat.

A hatóságok bejelentették, hogy a rendkívüli helyzet miatt az idén lejáró személyigazolványok érvényességét automatikusan meghosszabbítják jövő március közepéig. Az idei érettségi vizsgák megtartását is elhalasztják, egyelőre nem tudni, mikorra.

"A vírus mindannyiunkat sújt"

A spanyol parlament alsóháza rendkívüli ülésnapot tart, ahol Pedro Sáchez spanyol miniszterelnök a szinte teljesen üres ülésteremben 23 képviselő és öt miniszter előtt számol be a járvány alakulásáról és a kormány eddigi intézkedéseiről. Az egyes frakciókat képviselő felszólalók között a pulpitust fertőtlenítik. Pedro Sánchez bejelentette, hogy a járvány elmúltával parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel, amely átvilágítja az egészségügyi rendszert, és az idei évi költségvetési tervezet benyújtása is csak a krízis lecsengésével várható.

Spanyolországban is rendkívül helyzet van a koronavírus miatt. A kép Norena településen készült, forrás: Getty Images

A miniszterelnök szavai szerint most az egész emberiség harcban áll, a vírus nem tesz különbséget ideológiák, osztályok vagy területek között, "mindannyiunkat sújt". "Egységre, felelősségre és a legnagyobb társadalmi fegyelemre van szükség" - fogalmazott, és hozzátette, hogy a neheze még hátra van. A felszólaló ellenzéki pártok mind támogatásukról biztosították a kormányt a járványos helyzet kezelésében. Pablo Casado, a legnagyobb ellenzéki pártnak számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke úgy fogalmazott, hogy morális köteléket kell most kötniük egymással. Hasonlóan más pártokhoz további intézkedéseket, például a hadsereg országos bevetését és a vállalkozások nagyobb támogatását sürgette. Utóbbiról nálunk már érkezett bejelentés, erről korábbi cikkünkben számoltunk be.


VI. Fülöp spanyol király késő este rendkívüli televíziós üzenetet intéz a nemzethez, amelyre eddig mindössze egyszer volt példa, 2017-ben az alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazást követően.

Magyar kutató: itt maradhat velünk a koronavírus, és nekünk együtt kell élnünk vele - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!