A University College London (UCL) mérnökei, az egyetemi klinika és a Mercedes csapata alkotta meg az eszközt, amely lélegeztetőgép nélkül szállít oxigént a tüdőbe. A CPAP (folyamatos pozitív nyomású lélegeztetés) elnevezésű eszközt eddig is használták a kórházak, Kínában és Olaszországban például az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő páciensek kezelésére is, ám nincs belőlük elég.

A koronavírus így teszi tönkre a tüdőt

A washingtoni egyetem friss videója döbbenetes módon szemlélteti, mit is tesz a tüdővel a koronavírus. A felvételt ebben a cikkünkben nézheti meg.

Az új készülékekből negyvenet már kiszállítottak az UCL klinikájának és három másik londoni kórháznak. Ha minden jól megy, jövő héttől akár napi ezer darabot is gyárthat belőle a Mercedes-AMG-HPP motorgyár, a hatósági engedélyt már megkapta a készülék.

Rekord gyorsan elkezdik a gyártást

"Orvosi műszerek fejlesztése általában évekig tart, most azonban napok alatt megoldottuk, mivel egy egyszerű, már létező eszközből indultunk ki, amit visszamodelleztünk, hogy gyorsan és nagy tételben lehessen gyártani" - mondta el a BBC-nek Rebecca Shipley, az egyetem gyógyászati műszaki intézetének igazgatója. A "visszamodellezés" azt jelenti, hogy egy létező CPAP eszközt lemásoltak és módosítottak, hogy tömeggyártásra alkalmassá tegyék.

Oxigénpalackokat szállítanak egy spanyol kórházhoz a Covid-19 betegek ellátásához. Fotó: Getty Images

A lombardiai helyzetről szóló első jelentések szerint a betegek mintegy felét, akiknek CPAP-műszerrel segítettek, nem kellett a lélegeztetőgépre tenni. Közben brit ipari, technológiai cégek és mérnökirodák (köztük az Airbus, a Ford a Rolls-Royce és a Siemens) együttműködésével megalakult a VentillatorChallengeUK elnevezésű konzorcium, hogy lélegeztetőgépeket gyártson a brit egészségügyi szolgálat (HNS) számára, amely már több mint 10 ezret rendelt, bár a hatósági jóváhagyásra még várni kell. A gyártást a jövő héten kezdenék.


A lélegeztetőgépek hiánya máshol is kreatív megoldásokra készteti az orvosokat. Olaszországból származik az az ötlet, hogy búvármaszkok segítségével lélegeztessék a betegeket. Idő közben Belgiumban már klinikai teszteket terveznek az eszközzel.

Élelmiszeripari vállalatok és áruházláncok is segítik itthon felajánlásokkal a koronavírus-járvány idején az egészségügyi dolgozók étkeztetését. Hogy mely cégek csatlakoztak a jótékony kezdeményezéshez, arról az nlc.hu cikkében olvashat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!