A Benelux-országok között az igazolt fertőzések számát illetően Belgium megelőzte Hollandiát, ahol jelenleg 9819 fertőzöttet tartanak nyilván. A közegészségügyért felelős belga hatóság (SPF) hivatalos adatai szerint a szombatihoz képest 14-gyel több, 78 haláleset történt 24 óra alatt, a halálozások száma így összesen 431. Az arányokat tekintve tíz elhunyt közül kilenc 65 évesnél idősebb volt, de a legfiatalabb halott életkora 30 volt, a legidősebb pedig 104 éves volt.

A népesség ötöde különösen veszélyeztetett

A koronavírus-járvány szempontjából különösen veszélyeztetettek az idősebb, 65 éves vagy annál idősebb korosztályba tartozók, akik a lakosság 19,3 százalékát képviselik Magyarországon - hívja fel a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján. Részleteket itt olvashat.

Összesen 4138 fertőzöttet ápolnak kórházban - ez 629 esettel több a szombati számokhoz képest. 867 ember intenzív ellátásban részesül. Március 15. és március 27. között 3913 fertőzöttet szállítottak kórházba, és 1359 ember távozhatott gyógyultan, közülük 296 az elmúlt 24 órában.

Április 19-ig meghosszabbították az oktatási intézmények bezárását elrendelő korlátozásokat. Fotó: Getty Images

A La Libre Belgique című belga napilap vasárnap az interneten megjelent cikkében arról számolt be, hogy Flandriában, az ország északi, flamand nyelvű régiójában jóval többen betegedtek meg, mint a vallóniai, az ország déli, francia nyelvű régiójában. Flandriában a vasárnapi adatok szerint 6831 fertőzöttet tartanak nyilván, Vallóniában pedig 2496-et. A brüsszeli régióban 1065 regisztrált fertőzött van.

Meghosszabbították a korlátozásokat

Az utóbbi napokban a járvány az ország keleti felében található Liege tartományban terjedt a leggyorsabb ütemben, ahol a csütörtöki alig 200 esethez képest a megerősített fertőzések száma a hétvégén meghaladta a 850-et. A fővároshoz közeli Hainaut tartományban 1011, az ország északi részén, Antwerpenben 1226, az észak-keleti Limburg tartományban 1181 fertőzöttet tartottak nyilván vasárnap délelőtt.

A belga kormány péntek este két héttel, április 19-ig meghosszabbította az oktatási intézmények, bárok, éttermek és a legtöbb üzlet bezárásával járó, a szabad mozgást részlegesen korlátozó intézkedéseket. A korlátozás szabályai nem változtak, de az azokat megsértők nagyobb büntetésre számíthatnak.

Hollandiában és Luxemburgban is terjed a járvány

Hollandiában a szombati adatokhoz közel megegyező számban, újabb mintegy 1200 beteget regisztráltak 24 óra alatt, velük együtt 9819-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 93-an haltak meg, ezzel 639-re emelkedett a halottak száma. Az új koronavírus okozta betegségből további három ember, eddig összesen hat gyógyult fel az országban.


Luxemburgban valamelyest gyorsult a járvány terjedése. A múlt hét folyamán napi száz alatti új fertőzöttről számoltak be az illetékes hatóságok, de pénteken már meghaladta a százat, szombaton 150 fölé emelkedett, vasárnapra pedig további több mint 200 embernél lett pozitív a koronavírus-teszt eredménye. Ezzel a mintegy 620 ezer lakosú országban jelenleg már 1831 fertőzöttet tartanak nyilván. A halálos áldozatok száma a pénteki kilencről 48 óra alatt 42-re emelkedett. A betegségből eddig 40-en gyógyultak fel.

Míg Olaszországban 10 százalék feletti, Spanyolországban pedig 7,6 százalék a koronavírusos megbetegedések halálozási rátája, addig Németországban csupán 0,74 százalék. Hogy miért, arról az nlc.hu cikkében olvashat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!