A hazai előrejelzések szerint június elejére lecseng Magyarországon a koronavírus-járvány - írta meg a Magyar Nemzet. Szlávik János azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak egy becslés, biztosat ugyanis egyelőre senki sem tud mondani. Mint ahogy azt sem tudják, hogy Magyarországon mikor jelenhet meg egy újabb fertőzési hullám. Globális szinten azonban még jó pár hónap kell ahhoz, hogy nyugvópontra érjen a járvány - véli a szakember.

Járványügyi ellenőrzést tartottak a mátészalkai református idősotthonban.
Fotó: MTI/Balázs Attila

Ezért jöhet egy második hullám

Mivel még viszonylag kevesen estek át a koronavírus-fertőzésen, ráadásul egyelőre védőoltás sincs az új kór ellen, sok kutató számít egy újabb hullámra Magyarországon. A nyájimmunitáshoz pedig arra lenne szükség, hogy a lakosság 50-60 százaléka elkapja a vírust. A magyar lakosság körében azonban ez az arány mindössze néhány százalékra tehető - közölte Szlávik.

Kevés embernél termelődik antitest

A súlyos koronavírus-fertőzötteknek a vérplazma-terápia adhat reményt. De pontosan miből áll ez a kezelés, kik lehetnek donorok és milyen eredményeket tapasztaltak eddig? A válaszokért olvassa el korábbi cikkünket!

Figyelmeztetett arra is, hogy aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, az sem feltétlenül védett egy újabb megfertőződéssel szemben. A jelenlegi információk szerint csak azoknak a szervezetében marad nagy mennyiségű antitest, akik súlyos tünetekkel küzdöttek. Enyhe lefolyásnál viszont az antitestek szinte kimutathatatlanok - fejtette ki. Ugyanakkor a betegség leküzdésében a celluláris immunitás is fontos szerepet játszhat: ilyenkor a memóriasejtek veszik fel az újonnan megjelenő vírussal.


Szlváik abban reménykedik, hogy a hepatitisz-B okozta májgyulladáshoz hasonlóan a koronavírus-fertőzésre is igaz lehet, hogy aki egyszer átesik rajta, az a celluláris immunitásnak köszönhetően évekig nincs veszélyben.

Különleges arcmaszk jelezné a koronavírus-fertőzést - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!