Az idősotthonokból továbbra is csak részleges információk állnak rendelkezésre, ezért ezt az adatot óvatosan kell kezelni, és nehéz európai összehasonlításban értékelni - emelte ki Jérome Salomon. A 10600 francia intézmény közül eddig 7400-tól érkeztek adatok az egészségügyi hatóságokhoz. Ezek szerint a mintegy 700 ezer, idősotthonban élő francia közül már 14638-an fertőződtek meg, és eddig 884 olyan áldozatot tartanak számon, aki feltehetően a koronavírus következtében halt meg az otthonokban. Az egészségügyi hatóságok mostanáig csak a kórházakban elhunytakról közöltek adatokat.

Szájmaszkot viselő járókelők Párizsban. Fotó: Getty Images

Több mint 6 ezren vannak súlyos állapotban

Jelenleg több mint 26 ezer koronavírusos beteget ápolnak a francia kórházakban, közülük mintegy 6400-an fekszenek intenzív osztályon. A súlyos betegek száma továbbra is meghaladja a francia kórházaknak a járvány előtti kapacitásait, ami 5 ezer intenzív ágy volt. A nem sürgős műtétek elnapolásával és a sürgősségi osztályok átalakításával azonban jelenleg mintegy 9 ezer intenzív ágy áll rendelkezésre országszerte, és folyamatosak az egészségügyi evakuálások a párizsi régió kórházaiból. Március 18-a óta 344 súlyos, de stabil koronavírusos beteget szállítottak el a keleti országrészből és a fővárosból a kevésbé leterhelt régiók intézményeibe. A héten még 150 evakuálást terveznek az egészségügyi hatóságok.

Piacot alakítanak át halottasházzá

Koronavírus: több mint 1 millió beteg világszerte - olvassa el a részletek!

A párizsi prefektúra bejelentette, hogy Európa legnagyobb piacának, a Párizs közeli Rungisnak az egyik épületét átmenetileg átalakítják egy nagy kapacitású halottasházzá a Párizsban és környékén elhunytak számára. Azonban nem ez az első alkalom, hogy a piac egyik 4 ezer négyzetméteres és 5 fokos átlaghőmérsékletű csarnokában holttesteket helyeznek el. 2003 augusztusában, amikor a kánikula mintegy 15 ezer áldozatot szedett Franciaországban, a rungisi hűtőcsarnokba szállították a párizsi elhunytakat. Franciaországban egyénként továbbra is a Párizs körüli Ile-de-France régiót sújtja a leginkább a koronavírus-járvány. Itt már 16 ezer fertőzöttet és csaknem 1500 halottat regisztráltak. Március 1-je óta ugyanakkor már több mint 12 ezren távoztak gyógyultan a kórházakból, közülük 1493-an az elmúlt 24 órában.


Franciaország csütörtökön az Európai Bizottságnak jelezte, hogy október 30-áig meghosszabbítja a terrorfenyegettség miatt több mint négy éve érvényben lévő határellenőrzést, de ezúttal elsősorban a koronavírus-járvány veszélye miatt.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!