Az új teszt a szájból vett minta alapján, minden eddiginél gyorsabban állapítja meg, hogy a vizsgált személy fertőzött-e koronavírussal vagy sem. Az újfajta szűrési módszer hat hétig tartó, négyezer emberre kiterjedő próbája a dél-angliai Hampshire megyében kezdődött.

Ebben más, mint az eddigi tesztek

Koronavírus: nincs 100 százalék hatékonyságú teszt - kattintson a részletekért!

A koronavírus-szűrés jelenleg alkalmazott módszerével a mintákat laboratóriumokba kell küldeni, majd többórás vizsgálat szükséges annak megállapítására, hogy a páciens fertőzött-e. A vizsgálatnak alávetett emberek pedig rendszerint csak napokkal később tudják meg az eredményt. A most kipróbálandó új szűrési módszer éppen a gyorsasága miatt érdekes, hiszen gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény. Ha ez a szűrési eljárás sikeresnek bizonyul, akkor Nagy-Britanniában a lehető leggyorsabban elkezdik országos szinten ezt alkalmazni a teszteléshez.

Az új teszttel gyakorlatilag azonnal, a vizsgálat helyszínén megvan az eredmény.
Fotó: Getty Images

Tömeges antitestszűrésbe kezdenek

A brit kormány egyébként már több mint tízmillió antitestszűréshez elegendő eszközt rendelt, ezek alkalmazása a jövő héten kezdődik. Az antitestszűrés célja, hogy megállapítsa, ki esett már át koronavírus-fertőzésen - akár úgy, hogy erről nem is volt tudomása. Az Egyesült Királyság eddig 252 ezer igazolt esetről tud, a koronavírus-járvány brit áldozatainak száma pedig már a 36 ezret is meghaladta.

Egy szűkebb létszámú mintán elvégzett antitestvizsgálat a londoni lakosság 17 százalékánál, a Londonon kívüli országrészek lakosságának pedig 5 százalékánál mutatta ki az új koronavírus jelenléte esetén termelődő antitesteket, vagyis Nagy-Britannia egészében és a brit fővárosban - amely kezdettől a brit járvány góca - a népesség eddig ilyen arányokban eshetett át koronavírus-fertőzésen.


Ezek azonban csak egy-egy lakossági mintára kiterjedő vizsgálat eredményei. Ahhoz, hogy a lakosság országos szinten megtudhassa, átesett-e már a koronavírus-fertőzésen, nagyobb kiterjedésű vizsgálatra van szükség.

Olaszországban is az eddig igazoltnál korábban jelen volt a koronavírus - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!