A kortikoszteroidok lelassítják vagy megállítják az immunrendszernek azokat a folyamatait, amelyek gyulladást váltanak ki, mindeközben megakadályozzák azimmunrendszersaját válaszreakcióit. A következő betegségek kezelésére szokták felírni: rheumatoid arthritis, asztma, krónikus obstruktív légúti betegség (COPD), lupus és más autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, kiütések és bőrbetegségek, például az ekcéma. Orvosi javaslatra rövid ideig allergiás reakciók kezelésére is alkalmazható, mint például a súlyos csaláncsípés.

Magyar színész mentőzik New York-ban

A Saul fia főszereplője, Röhrig Géza évek óta él az amerikai metropoliszban, a járványhelyzetben pedig ismét mentőssegédként kezdett dolgozni. Munkájáról és családjáról mesélt egy élő online interjúban Nyáry Krisztiánnak. Részletek itt.

Mivel a kortikoszteroidok elnyomják az immunválaszokat, vagyis gyengítik a szervezet természetes védekező reakcióit, orvosok elkezdték vizsgálni, hogy milyen hatásuk lehet a Covid-19 megbetegedéssel kapcsolatban. A The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) nevű orvosi folyóiratban megjelent cikk szakértői arra jutottak, hogy valóban fennáll a veszélye, hogy a kortikoszteroidot használóknál súlyosabb tüneteket okozzon az új koronavírus.

Asztmás betegeknek gyakran írnak fel kortikoszteroid-tartalmú inhalátort. Fotó: Getty Images

Ennek ellenére az asztmával küzdőknek nem ajánlják, hogy a fertőzésveszélytől tartva felfüggesszék a gyógyszeres kezelést. Főleg nem anélkül, hogy erről kezelő orvosukkal konzultálnának. Dr. Hill, az American Lung Association szóvivője például arra hívta fel a figyelmet, hogy ha az asztmás beteg rosszul érzi magát, brochospazmusa van, és zihál, muszáj szteroidot kapnia.


Szakértők azt tanácsolják, hogy ha kortikoszteroidot használunk - vagy használtunk az elmúlt 3 hónapban - és a koronavírus-fertőzésre utaló panaszaink lennének, feltétlen tájékoztassuk erről a házi orvosunkat.

Forrás: Medical News Today

Kíváncsi, hogyan működik a lélegeztetőgép? Az nlc.hu cikkében egy orvos magyarázza el.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!