Egy kedvező folyamat tört meg Ausztriában azzal, hogy ismét száz fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma. Ezt megelőzően ugyanis két egymást követő napon száznál jóval kevesebb, 51 és illetve 73 új esetet regisztráltak. A legtöbben Bécsben (46), Felső-Ausztriában (30), Alsó-Ausztriában (25) és Stájerország tartományban (20) fertőződtek meg. Az ország egyébként már több mint 19 ezer igazolt esetről és 711 halottról számoltak be csütörtökig. Közben viszont már 17 ezren meggyógyultak, így jelenleg 1315 aktív fertőzött van Ausztriában. Az alsó-ausztriai Bécsújhelyen a pünkösdi-karizmatikus mozgalom protestáns irányzat egyik közösségében gócpont alakult ki, eddig 9 koronavírus-fertőzöttről tudnak. Az eset kapcsán 270 kontaktszemélyt kutattak fel. Korábban egy felső-ausztriai közösségben ugyancsak gócpont alakult ki, amelynek kapcsán később több százan fertőzőtek meg. Alsó-Ausztriában pedig egy vágóhíd csaknem harminc dolgozója kapta el a koronavírust és több mint 200-an kerültek házi karanténba.
Egyre több helyen kötelező a maszk zárt térben. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Szigorítottak a horvátok

Újabb rekordot döntött az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban. A részletekért kattintson ide!

A horvát válságstáb további szigorításokat jelentett be a koronavírus-fertőzöttek napi számának növekedése miatt. Kötelezővé tették például a szájmaszk viselését a hivatalokban, a postán és a pénzintézetekben, valamint a szolgáltatásokat nyújtó üzletekben, többek között a fodrász- és a szépségszalonokban is. Egy korábbi rendelet szerint hétfőtől a közösségi közlekedési eszközökön, az egészségügyi intézetekben, a boltokban és bevásárlóközpontokban is kötelező a védőfelszerelés viselése. A horvátok egyébként eddig 3953 megbetegedésről és 120 halálesetről adrak hírt.

Romániában még veszélyhelyzet van

Romániában újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt veszélyhelyzetet. A fertőzések magas száma miatt nem lehet további lazításokat bevezetni, a kormányhatározat azonban szigorításokról sem rendelkezik - közölte Ludovic Orban miniszterelnök. Az enyhítések elhalasztása azt jelenti, hogy továbbra sem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek beltéri részei, valamint a színházak, a mozik és a koncerttermek sem. Emellett még mindig kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt tereken, az áruházakban, a közintézményekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az országban egyébként szerdán - mint ahogy az utóbbi héten többször is - több mint 600 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma pedig meghaladta a 10 ezret. Romániában eddig összesen 35 ezer beteget és 1971 halálesetet regisztráltak.

Szerbia is bekeményít

Szerbiában egy nap alatt 351 új koronavírus-fertőzöttet és 11 újabb áldozatot regisztráltak. Így az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 19300-at, az elhunytaké pedig 429-re nőtt. Az aktív esetek száma jelenleg 4858. A járványhelyzet súlyosbodása miatt péntektől nemcsak a járványgócokban, hanem Szerbia egész területén kötelező a maszk viselete zárt térben. Ha pedig a szabadtéri helyszíneken nem lehet meg tartani a minimum másfél méteres távolságot, akkor ebben az esetben is el kell takarni az orrot és a szájat. Emellett az egész országban tilos lesz tíz résztvevőnél nagyobb rendezvényeket szervezni.

További számok a szomszédból

Szlovákia már 1951 koronavírus-fertőzöttről és 28 halottról, míg Ukrajna 57640 igazolt esetről és 1462 elhunytról számolt be csütörtökig. Szlovéniában pedig az új típusú koronavírus ismét "betört" a szeretetotthonokba, ahol összesen 24 új fertőzöttet regisztráltak. Az ország a járvány kezdete óta 1879 beteget és 111 áldozatot jelentett.
Koronavírus: ilyen egyházi adománygyűjtést még biztosan nem látott - a részletekért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!