"Ébrernek kell lennünk"

Az influenzajárvány esetében nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem az, hogy mikor. A világméretű járvány veszélye pedig folyton fennáll - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. A WHO vezetője szerint azért fontos az éberség és a felkészülés, mert egy nagyszabású influenzajárvány által okozott kár jóval nagyobb lehet a megelőzés költségeinél.

Az idei járvány is sok ember érintett (Fotó: 123rf)

Mutációtól fél az egészségügy

A legutóbbi világméretű járványt az A típusú influenzavírus H1N1 altípusa váltotta ki 2009-2010-ben. A témában készült tanulmányok szerint az első évben a világ lakosságának ötöde megfertőződött, a két év alatt pedig mintegy félmillió halálos áldozata volt a járványnak.


Az egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a vírus egyik halálos törzse előbb-utóbb az emberekre is átterjed majd az állatokról. A legrosszabb forgatókönyv szerint pedig létrejöhet ennek a vírusnak is olyan mutációja, amely cseppfertőzéssel könnyen átadható lesz az emberek között.

Az influenza folyton változó vírustörzsei évente egymilliárd embert fertőznek meg világszerte, ebből 3-5 millió eset súlyos lefolyású. A légúti szövődmények miatt évente mintegy 650 ezer ember életét követeli a vírus. Az influenza tüneteiről és kezeléséről itt olvashat bővebben!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!