Miközben valóban komoly gondot jelent itthon az orvoselvándorlás, addig több ezer ápoló is hiányzik már az ellátórendszerből. Részletek itt.

Spahn a Sonntags Blick című lapnak a vasárnap megjelent interjúban úgy nyilatkozott, hogy világos, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban. "Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak" - érvelt a konzervatív politikus. "Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban, anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne" - hangoztatta Jens Spahn.

A német orvosok egy része számára vonzóbb célpont Svájc

A lap felvetette, hogy Németország tervezi-e, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követel Svájctól, de Spahn szerint ez nincs tervben. A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött. A svájci orvosszövetség adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel.


Hány magyar orvos megy külföldre?

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által közzétett legfrissebb adatok szerint 2016-ban 615 magyar orvos kért hatósági bizonyítványt szakképesítése külföldön történő elismeréséhez, ami a megelőző évekhez képest jelentős csökkenést jelentett - 2015-höz viszonyítva például több mint 14 százalékot. Legnagyobb számban a szakemberek 25-49 év közötti korosztálya nyújtott be akkor ilyen irányú kérelmet. A célországok tekintetében Németország bizonyult a legnépszerűbbnek (több mint 200 magyar orvos ment oda gyógyítani), majd sorrendben az Egyesült Királyság, Ausztria, Svédország és Svájc következett a rangsorban.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!