A szaunázás a skandináv országokból indult hódító útjára, és azóta világszerte az egyik legnépszerűbb wellness-szolgáltatás. Számos kutatás kimutatta már, hogy egészségünkre pozitív hatással van: javítja a keringést, méregtelenít, felgyorsítja a lebontó folyamatokat, egyes vélemények szerint csökkenti a szívmegállás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Szabad-e azonban használni abban az esetben, ha szervezetünket valamilyen betegség már legyengítette?

Sokak szerint az úszás elképzelhetetlen szaunázás nélkül. Amellett, hogy kellemes és pihentető elücsörögni a hőségben, majd hideg zuhanyt venni, tudható, hogy a szaunázásnak számos egészségügyi előnye is van. Ezekről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Veszélyes lehet a szauna betegen

Szaunázás során 80-100 °C közötti hőmérsékletű helyiségbe zárjuk be magunkat, ami az általunk megszokottnál jóval magasabb. Egyfajta sokkterápiaként hat a szervezetünkre, amelynek során védekező funkciók aktiválására késztetjük. Gyakorlott szaunázók hideg vízben is megmártóznak a forróságból kijőve, ami tovább növelheti a sokkhatással járó reakciók intenzitását.

A szaunában könnyebben átadhatjuk a többieknek a kórokozókat

Betegségek megelőzését segítheti a szauna, ha azonban már megbetegedtünk, és szervezetünk legyengült, nem javasolt használni. Szervezetünk ugyanis ilyen esetben állandó harcot folytat a kórokozóval, így a megszokottnál már eleve nagyobb megterhelésnek van kitéve. Az efféle sokkhatás csak újabb nehéz feladat elé állíthatja, így lassítjuk a betegség elleni küzdelmet és a gyógyulás folyamatát. Kimondottan tilos a forró kamrába ülniük lázas embereknek, akiknek ilyenkor a szívét is túlzott terhelés éri, és akár életveszélyes állapot is kialakulhat!

Nem csak saját érdekünkben javasolt megfázás esetén kerülni a szaunát: a kicsi, zárt helyiségben, magas páratartalom mellett gyorsan átadhatjuk a környezetünkben lévőknek a betegséget. Érdemes ezért várni a forrósággal addig, amíg tüneteink teljesen el nem múlnak!



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!