A mediterrán étrendet követők hosszabb életre számíthatnak, és néhány komoly, halálos kimenetelű betegség is kisebb eséllyel alakul ki náluk - derült ki egy közelmúltban végzett olasz kutatásból. De miért is ilyen egészséges ez az étrend, és kiknek javasolt fogyasztaniuk?

10 érv a mediterrán diéta mellett

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a mediterrán országokban élnek a legegészségesebb emberek. Étrendjük példaértékű, melynek elsajátítása ráadásul roppant egyszerű. Kattintson!

Hosszú és egészséges életet biztosít a mediterrán diéta?

A mediterrán diéta sok zöldségen, gyümölcsön, halon, valamint zsírokban gazdag magvakon és olívaolajon alapul. Ahogy a neve is utal rá, elsősorban a Földközi-tenger partvidékén lévő országok lakossága fogyasztja, de az utóbbi években világszerte népszerű táplálkozási trenddé vált. Ez az étrend nemcsak ízletes, de igen egészséges is: rostokban és egészséges zsiradékokban gazdag, az állati helyett nagyobb arányban tartalmaz növényi fehérjéket, emellett vitamin- és antioxidánstartalma is kiemelkedő. Több kutatás is foglalkozott már az egészségre gyakorolt hatásával, most pedig egy olasz tanulmány is igazolta, hogy meghosszabbíthatja az életünket.

A mediterrán étrend nemcsak ízletes, de egészséges is

Az IRCCS Neuromed epidemiológiai és prevenciós osztályának munkatársai a mediterrán táplálkozás és a jellemzően idős korban kialakuló betegségek kapcsolatát vizsgálta. Több mint ötezer, 65 évnél idősebb ember étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon nyolc évig. A kapott eredményeket más kutatásokkal is összevonták, így összesen 12 ezer ember étrendjét és egészségét vizsgálták meg.

Mint kiderült, a gyümölcsökben, zöldségekben, halban és olívaolajban gazdag étrend - mérsékelt borfogyasztás mellett - 25 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát számos betegség esetén. Akik pedig így étkeznek, átlagosan hosszabb életre is számíthatnak. A kutatók szerint minél tovább követi valaki ezt a diétát, annál nagyobb eséllyel érvényesülnek pozitív hatásai.


Giovanni de Gaetano, az epidemiológiai és prevenciós osztály igazgatója kiemelte: a társadalom elöregedése miatt néhány éven belül Európa lakosságának negyede 65 évnél idősebb lesz. Ennek tudatában kiemelten fontos, hogy az időskori betegségek kialakulásának hátterét minél jobban feltérképezzük, és ne csak hosszú, de minőségi életet biztosítsunk az embereknek - hangsúlyozta az igazgató.

Forrás: Independent


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!