A cukorbeteg gyermekek szülei indokolt esetben jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára, 2020. január 1-jétől pedig befogadja a társadalombiztosítás a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort - közölte Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Új intézkedésekkel könnyítik meg a cukorbeteg gyerekek életét. Fotó: iStock

Mi változik még?

A következő év elejétől 98 százalékos tb-támogatással tudják majd beszerezni az érintettek az inzulinpumpát és annak kiegészítőit. Emellett 500 millió forinttal támogatják a diabétesz centrumokat és 100 millióval a civil szervezeteket.

Egyre több a cukorbeteg gyermek - részletek itt!

Az intézkedés része továbbá, hogy az óvodákban és iskolákban támogatják a beteg gyermekek életminőségének javítását, például a konyhai személyzet felkészítésével, valamint edzők és sportorvosok képzésével. Az 1-es típusú cukorbetegség körülbelül 60 ezer embert érint Magyarországon, a 2-es típussal pedig mintegy 800 ezren küzdenek az orszagban.


Az 1-es típusú diabétesz azt jelenti, hogy az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtjeit egy autoimmun betegség részeként a szervezet felszámolja. A 2-es típusú cukorbetegség esetében pedig az inzulintermelés ugyan folyik, de a sejtek nem reagálnak rá, így a glükóz nem jut be a sejtekbe.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!