Magyarországon mintegy 150 ezer pár küzd meddőségi problémákkal. Ők azok, akik szeretnének gyermeket, de valamiért nem tud természetes úton gyermekük foganni. "Azt szeretnénk, hogy Magyarországon minden vágyott gyermek megszülethessen - ha ez így lenne, nem is lennének demográfiai problémáink" - emelte ki Novák Katalin. Mint mondta, a meddőségben érintett párok nehéz és kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért fontos, hogy bizalommal tudjanak azokhoz fordulni, akiktől a lehető leggyorsabban és legolcsóbban kaphatnak egységesen magas színvonalú ellátást.

Több intézkedéssel is igyekeznek segítséget nyújtani a meddő párok gyermekvállalásához. Fotó: iStock

Így segítik a meddő párokat

Január elsejétől ingyenessé válnak a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és beavatkozások, júliustól pedig a meddőségi vizsgálat is térítésmentesen elérhető majd - nőknek és férfiaknak egyaránt. A területen eltörlik a teljesítményvolumen-korlátot, tehát a jövőben nem lehetnek várólisták a meddőségkezelésben. Fontos cél továbbá az is, hogy a problémával küzdő párok országszerte ugyanazt a magas színvonalú ellátást kapják.

Népbetegség lett a meddőség

Ameddőségkevésbé ismert okairól korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

A meddőség egy olyan népbetegség, amely a biológiai halhatatlanságtól fosztja meg áldozatait - fogalmazott a mesterséges megtermékenyítést és lombikbébi-kezeléseket végző, mintegy 30 éve alapított Kaáli Intézet igazgatója, Kaáli Nagy Géza szülész-nőgyógyász professzor. Mint mondta, intézetük segítségével eddig mintegy 30 ezer gyermek jött a világra. Az intézet jelenleg már hét magyarországi telephellyel rendelkezik, amelyek a napokban állami tulajdonba kerültek. Az igazgató abban reménykedik, hogy a jobb finanszírozásnak köszönhetően még több gyermek fog születni az intézet segítségével, ahol továbbra is a gyermekre vágyó párok érdekeit tartják szem előtt.


A szintén meddőségi kezelést végző Forgács Intézet idén már 1500 ciklust kezelt társadalombiztosítási forrásból - ismertette Forgács Vince, az intézet igazgatója. Hozzátette, az új rendszerben sem a minőség, sem a színvonal, sem a hangulat nem változik meg az intézetben. A Kaáli és a Forgács intézetek mellett egyébként más hasonló központok is a magyar állam tulajdonába kerültek.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!