Milyen a jó vakvezető kutya? A válaszért kattintson ide!

A Vakok Európai Szövetsége szerint Európában nagyjából 30 millió látásában valamilyen szinten korlátozott ember él. Az öregedő társadalmak miatt egyre nagyobb részük - jelenleg csaknem 70 százalékuk - a hatvan év feletti korosztályhoz tartozik. Számukra az olyan hétköznapi tevékenység is kihívást jelent, mint az utazás. Az ő helyzetükön könnyíthet jelentősen az az applikáció, amelyet a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. által vezetett csapat fejlesztett ki.

Könnyebbé válik az önálló utazás a vakoknak és a gyengénlátóknak. Fotó: 123rf

A magyar, osztrák, spanyol, portugál és brit partnerekből álló konzorcium a városi közlekedésben használható, háztól házig navigáló rendszert fejlesztett vakoknak és gyengénlátóknak. A hanggal is vezérelhető navigációs és közlekedést segítő rendszer magyar, angol és német nyelven is működik. A mobil eszközökön is használható navigációs alkalmazás már a piaci bevezetés küszöbén áll.

Sok a mítosz a látással kapcsolatban

Az emberi szem teljesítménye negyvenszer nagyobb a drága mobiltelefonokba beépített kamerákénál. Ugyanakkor az optikai illúziók könnyen becsaphatják, bár ez olykor nem is a szemünk, hanem a belőle érkező információkat feldolgozó agyunk problémája. Ettől még a látás valóban egy bonyolult dolog, nem csoda hát, ha annyi tévhit tapad hozzá. Az egyik ilyen, hogy a vakok nem látnak semmit.


Vannak vakok, akiknek a szeme teljesen érzéketlen a fényre, ez igaz. Azonban a vakság nagyon széles kategória. Vannak, akik érzékelik a fényt és a sötétséget, de nem látják például az írást, így nem képesek szemmel olvasni. Egyesek fehér botot használnak az utcán, mert nem tudják megkülönböztetni a tárgyak részleteit. A vakság tulajdonképpen egy látáskárosodást jelent, de ezt a fogalmat nem meríti ki a szemmel való érzékelés teljes hiánya.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!