Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Tématerületi Kiválósági Programja keretében több mint 1,7 milliárd forint támogatást nyert a Semmelweis Egyetem. Az így megvalósuló projektek fókuszában többek között a vezető halálokok korai diagnosztizálása, a pontosabb képalkotást elősegítő új kontrasztanyag kifejlesztése, illetve egy mesterséges intelligencia alapú támogatórendszer létrehozása áll - olvasható az intézmény oldalán.

"A mesterséges intelligencia úgy működik, mint egy döntéstámogató rendszer." Fotó: 123rf

Az egyetem támogatást nyert kutatásainak legfőbb szempontja, hogy közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak - emelte ki Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Három célt tűztek ki

"Gyakorlati tapasztalattal érkeznek a fiatal orvosok" - részletek itt!

Az alapításának 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem vezetése három fontos célt fogalmazott meg. Az egyik, hogy az egyetemről kibocsátott szakembereknek köszönhetően a magyar emberek részesülhessenek a legjobb orvosi, egészségügyi, gyógyszerészeti vagy konduktori ellátásban. A második, hogy a gyakorlati képzést előtérbe helyezve újuljon meg a magyar orvosképzés. A harmadik célkitűzés pedig, hogy az egyetem az elkövetkező tíz évben a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban a legjobb száz, szakterületén pedig Európa öt legjobb intézménye közé kerüljön. Ezeket a célokat szolgálja egyebek mellett az Egészségipari-Biotechnológiai Science Park alapításáról aláírt szándéknyilatkozat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel és Józsefvárossal. A most elnyert támogatás újabb lépés a Science Park megvalósításának irányába.

A főbb pillérek

Az egyetem pályázatának főbb pillérei a bioimaging, a bionika, a digitális biomarker és a transzlációs biotechnológia. Ezeket köti össze a mesterséges intelligencia kutatása, fejlesztése. "Az egyetem számára megítélt 1,7 milliárd forint egyedülálló lehetőség, hogy regionális szinten meghatározó szereplővé váljunk, az egészségipar, a gyógyszeripar, a biotechnológia és az orvostechnikai eszközök fejlesztése ugyanis egyértelműen visszahat a képzés, és ezen keresztül a gyógyítás minőségére" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora.

11 transzlációs alprojekt valósul meg az egyetem klinikáin és három karán. Ezek közül is kiemelkednek azok a projektek, amelyek a legfőbb halálokok korai diagnózisához vezetnek. Ide tartozik az érrendszerre vonatkozó diagnosztikus képalkotást segítő nanorészecskés kontrasztanyag fejlesztése, a Mesterséges Intelligencia Alapú Kardiológiai Döntéstámogató Rendszer és Digitális Asszisztens létrehozása, a daganatterápia hatékonyságát növelő algoritmus fejlesztése, illetve az Egészségügyi Menedzserképző Központban a betegutak optimalizálását lehetővé tevő rendszer kifejlesztése is.


A mesterséges intelligencia szerepe

A mesterséges intelligenciát főként a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek esetében használják majd, de a gyerekgyógyászatban is fontos szerepet kaphat. A mesterséges intelligencia úgy működik, mint egy döntéstámogató rendszer: segít a képalkotásban, listázza a betegek összes adatát, felhalmozott tudása alapján pedig javaslatot tesz a még elvégzendő vizsgálatokra is - ismertette a rektor. Ez a technológia a megelőzésben is sokat segíthet majd. Például a koszorúér CT-felvételét a szabad szemhez képest sokkal nagyobb felbontásban tudja vizsgálni, így olyan információval is szolgálhat, amely egy preventív beavatkozásnak a kiindulópontja lehet - magyarázta Merkely Béla.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!