Első körben az ínybetegségek fognak jelentkezni - ha fogmosás vagy fogselymezés közben/után ínyünk vérezni kezd, már sejthetjük, hogy gondoknak nézünk elébe. Ha kihagyjuk a napi második fogmosást, akkor az ebéd, az uzsonna, a vacsora és az ezek között vagy után fogyasztott összes harapnivaló nyoma a fogainkon marad.

A cukor így hat a fogakra

Ha ettünk valamilyen édességet (akár mazsolát is), akkor az abban lévő cukor mágnesként vonzza a baktériumokat, amiknek egy egész éjszakájuk van kellemetlen hatásaik kifejtésére. Ezért ha naponta csak egyszer mosunk fogat, az legyen lefekvés előtt, így jobban el tudjuk kerülni az íny- és fogproblémákat.

A fog- és ínybetegségek elkerülése végett érdemes napi kétszer fogat mosni

A fogmosás helyesen

A tiszta száj nemcsak esztétikus és egészséges. A legtöbb ember jól érzi magát fogmosás után, mert tudja, hogy felfrissült az ínye, üde a lehelete. Kattintson!

Megnyugtathat viszont az, hogy napi egyszeri fogmosással is csak nagyon kis esélye van a teljeskörű ínygyulladásnak. Az ínygyulladást okozó plakk kialakulásához ugyanis legalább 24 óra kell, a napi egyszeri fogmosás pedig mindig megálljt parancsol a baktériumoknak.

Örülnünk azonban nem szabad túlságosan: lyukas fogaink ugyanis biztosan lesznek, főként, ha csak reggelente mosunk fogat. A lyukas fogakba való tömések pedig nem tartanak örökké és minden egyes újratömetésnél egyre nagyobb részét kell elfúrni a fognak.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy leheletünk nagyon rossz lesz. A kellemetlen szájszagot megpróbálhatjuk rágógumival vagy szájfrissítővel elfedni, de a jó illatok ellenére a baktériumok ugyanúgy randalíroznak a szánkban, emiatt pedig egyre több, rossz szagot árasztó plakk termelődik. A legjobb hát reggel és este is fogat mosni.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!