Magyarországot évente legalább száz front éri el, ilyenkor hirtelen megváltozik a hőmérséklet, a légnyomás, a páratartalom, a szélerősség és az ionizáció is. Az időjárás még az egészséges szervezetet is befolyásolja, a frontérzékenyeknél pedig többféle panaszt is kivált. A számos tünet egyike a fogfájás és a fogérzékenység.

Ha megváltozik a légnyomás fájhat a fog

A fogászati problémákat az atmoszférikus nyomás változása is okozhatja, amire nem csak az arcüregek és a középfül területe érzékeny, hanem a fogakban is fájdalmat eredményez. Ennek oka, hogy a felső állkapocs hátsó fogai az arcüreggel közös idegpályán osztoznak. Ráadásul ez afájdalomátsugározhat az alsó állcsontba is.


Ha fáj a fogunk, nem feltétlenül kell egyből gyógyszerekhez folyamodnunk, hiszen számos természetes módszerrel is felvehetjük a harcot a fájdalommal. Olvassa el, mi segít!

Különösen akkor fájdul meg a fog a hideg hatására, ha eleve fennáll valamilyen fogászati probléma.

Ha a fogideg védelme nem teljes, mert sérült a fog, netán rosszul illeszkedik a tömés vagy a korona, akkor úgy a csökkenő hőmérséklet hatására egyre ingerlékenyebbé válik mosolyunk éke.

Ha fizikai hatások érik a fogakat

A fogkő vagy fizikai behatás (fogcsikorgatás, állkapocsproblémák) miatt sérült fogzománc, a szuvas fog, a gyulladás miatt visszahúzódó íny, vagy fogínysorvadás miatt szabadon hagyott fognyak, a fogágybetegségek miatt kialakult krónikus gyulladás, tályog vagy góc mind-mind hirtelen nyilalló vagy lüktető fájdalommal reagálhat a hideg hatására.

A hőmérséklet és a légnyomás változása fogfájást és fogérzékenységet okozhat

Ennek oka, hogy az úgynevezett dentinben, mely a fog keményszöveteinek egyike, apró kis csatornák futnak, amiket a zománc, a gyökércement, valamint az íny zárnak el és védenek a külvilágtól. Ha a fog vagy az íny megsérül, a fogzománc elkopik vagy felmaródik, a csatornák felszínre kerülnek. A külső ingerek pedig ezeken keresztül eljutnak a fogbélben található idegekig, amely ezekre erőteljes fájdalommal reagál.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!