"Az ész a fontos, nem a haj" - állítja a jelenlegitől jelentősen eltérő társadalmi közegben született régi sláger. Ma viszont nyugodtan mondhatjuk, hogy ez jelentős tévedés, mert a haj igenis fontos. A pozitív testkép és önkép kialakításában hatalmas szerepe van, mert dús hajjal a legtöbb ember szebbnek képzeli magát, nagyobb önbizalommal mozog a szűkebb és tágabb közösségében, illetve az egészség, a fiatalosság egyik jelzőjének érzi a sűrű tincseket.

A haj fontos része az önképünknek, ezért ragaszkodunk hozzá annyira

Ezen az sem változtat, hogy egyes felmérések szerint a kopasz férfiakat sok nő szimpatikusabbnak, alighanem férfiasabbnak tartja. Egyes magyarázatok szerint azért, mert a haj elvesztése összefüggésben van a tesztoszteron férfihormon termelésével. Ugyanakkor a magas tesztoszteronszint betegségek következménye is lehet, azaz a dús haj egyfajta egészségjelző is lehet.

Nem él, mégis szeretjük

Ez különösen érdekes amiatt, hogy a hajunk látható része, amelyre oly büszkék vagyunk, tulajdonképpen halott. Az élő szőr(haj)termelő rész a fejbőr felső rétegébe beágyazva működik, s a frissen létrehozott sejtek elszarusodnak, s kialakulnak a hajszálak. Nem mellesleg a haj a (csontvelő mellett) a legszaporább, leggyorsabban növekvő része a szervezetünknek.

A hajunk különös jellege abban is megmutatkozik, hogy abból nem lehet megállapítani gazdájának nemét. Ugyanakkor egy sor egyéb információval szolgál. Például elárulja, hogy mit ettünk vagy ittunk, fogyasztottunk-e drogot vagy milyen környezetben éltünk, azaz származásunk helye is beazonosítható a segítségével. Minden másról beszámol az alábbi infografika.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!