A hólyaghurut a köznyelvben felfázásként él, amely nem a legpontosabb meghatározás, hiszen nem elsősorban a hideg okozza, hanem a hólyagban megtelepedő kórokozók. Hirtelen jelentkező, nehezen visszatartható vagy gyakori vizelési ingerrel jár, amellyel sokszor csak néhány csepp vizelet ürül csípő érzés kíséretében. Emellett alhasifájdalomés kellemetlen szagú, zavaros vizelet is árulkodhat a fertőzésről. Anatómiai adottságaik miatt a nők körében sokkal gyakoribb, húgycsövük ugyanis jóval rövidebb, így a baktériumok szinte akadálytalanul, hamar feljutnak a hólyagba. A hólyaghurut ráadásul hajlamos a kiújulásra: az esetek 5-10 százalékában ismétlődik a fertőzés. Ezért nem elegendő az akut tünetek mielőbbi kezelése, hanem mindazon tényezők kiiktatása is nagyon fontos, amelyek a betegség kialakulásának kockázatát fokozhatják.

Megfelelő személyes higiéniával sokat tehetünk a hólyaghurut megelőzéséért

Egyes betegségek - például a cukorbetegség, az immunrendszeri gyengeség vagy a húgyúti rendellenességek - hajlamosíthatnak a hólyaghurut gyakori ismétlődésére. Tulajdonképpen minden olyan hatás kedvez a hólyagba jutott baktériumok szaporodásának, amely alhasi vérbőséget okoz, ezért például szexuális együttlétet követően is újra meg újra jelentkezhetnek a panaszok. Visszatérhet a betegség olyankor is, amikor a hüvely természetes baktériumflórája valamilyen okból - például egy antibiotikumkúra, bizonyos hormonális változások vagy nem megfelelő személyes higiénia következtében - felborul. Az ilyen kedvezőtlen változás a hüvely természetes védekezőképességének csökkenésével, a káros baktériumok eltúlzott szaporodásával jár. Akik visszatérő hólyaghuruttal küzdenek, mindenképpen gondolják át, hogy megtesznek-e mindent a megfelelő személyes higiénia kialakításáért és megőrzéséért!


Önnél 6 hónapon belül legalább kétszer vagy 1 éven belül háromszor kiújulnak a hólyaghurut jellegzetes tünetei? Akkor feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a kiváltó okoknak megfelelő megelőzést szolgáló terápiát tud javasolni!

Hogyan előzhetjük meg a hólyaghurutot?

Felfázásnál a leginkább veszélynek kitett szervek a vesék, a húgyhólyag és a húgyutak. Hogy megelőzzük a bajt, érdemes megfogadni az alábbi tippeket:

- Fogyasszunk megfelelő mennyiségű (legalább napi két liter) folyadékot! A hólyag átmosásával megszabadulhatunk az ott lévő baktériumok nagy részétől.
- Fordítsunk nagy figyelmet az intim higiéniára!
- Hölgyek esetén a szexuális együttlét utáni hólyagürítés is segít megszabadulni a baktériumoktól.
- A hólyaghurutra hajlamosabbaknak probiotikumok szedése is javasolt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!