A lézeres szemműtét maximálisan biztonságos

A lézeres szemműtét az egyik legbiztonságosabb műtéti eljárás a világon, s mára rutinműtétnek számít - hangsúlyozta Dr. Fodor Erzsébet, a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ intézetvezető főorvosa. Hozzátette: ha megfelelő tapasztalattal rendelkező szakorvosok végzik, nem fordulhat elő, hogy a műtött páciens látása rosszabb legyen, mint a műtét előtt volt. "A klinikánkon eddig elvégzett több mint 35 ezer sikeres lézeres szemműtét és a nemzetközi tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük, hogy a rendelkezésünkre álló korszerű technológiával a lézeres szemműtét 100 százalékig biztonságos. A biztonságot garantálják: csúcstechnológiás lézerberendezéseink, melyek annyira precízek és pontosak, hogy lényegében fizikailag képtelenek a "tévedésre", és gyakorlott szakorvosaink, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a lézeres szemműtétek területén" - magyarázta a főorvos.

Tökéletesen személyre szabható a lézeres szemműtét

A korszerű diagnosztikai berendezéseknek köszönhetően a lézeres szemműtétek teljesen személyre szabhatók, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás során figyelembe veszik a páciens szemének és szaruhártyájának egyéni, vagyis csak rá jellemző tulajdonságait. Ebben két modern diagnosztikai műszer segíti az orvosok munkáját. Az egyik az aberrométer (hullámfront-mérő berendezés), amellyel a szem nagyon apró, úgynevezett másodlagos fénytörési hibáit is ki tudják vizsgálni, és a topográf, amivel a szaruhártya felszínét és egyenetlenségeit lehet felderíteni. Ezeknek a diagnosztikai eszközöknek az eredményét táplálják be a műtéthez használt lézerberendezésbe, amellyel így tökéletesen személyre szabott lézeres szemműtétet végezhetnek el.

Megszüntethetők a szemüveggel nem korrigálható hibák is

Sokan még ma is rácsodálkoznak, hogy a műtét után akár még jobban is láthatnak, mint korábban a szemüvegükkel. Pedig az előbb említett diagnosztikai eszközöknek köszönhetően, lézeres szemműtéttel azokat a fénytörési hibákat is meg lehet már szüntetni, amelyeket a szemüveg és a kontaktlencse nem tud korrigálni. A szemnek ugyanis nemcsak dioptria hibái vannak, hanem a szaruhártyán találhatók apró egyenetlenségek, kisebb fénytörési hibák is. Az aberrométerrel és a topográffal azonban ezeket meg tudják mérni, majd a lézer segítségével a legapróbb fénytörési hibák is megszüntethetőek. Így lehetséges, hogy a lézerkezelés után 100 százaléknál is jobban is láthat a páciens. Nem ritka, hogy a beavatkozást követően 125-150 százalékos is lehet a látásélesség.

A beavatkozást egy alapos alkalmassági vizsgálat előzi meg. Fotó: 123rf

Semmi fájdalom, csak gyors látásjavulás

Vannak, akik azért tartanak a lézeres szemműtéttől, mert attól félnek, hogy fájdalmas lehet. Pedig a modern femtosecundumos lézeres szemműtétek teljesen fájdalommentesek, hiszen a lézer a szaruhártya mélyebb, teljesen érzéketlen részében dolgozik - mondta el a főorvos. Ráadásul a beavatkozás előtt érzéstelenítő szemcseppet is kap a páciens, így fájdalomra egészen biztosan nem kell számítani. A VISUMAX lézerrel végzett szemműtét pedig annyira gyors, hogy mire felocsúdik a páciens, már túl is van a beavatkozáson. A lézernek mindössze 16 másodpercre van szüksége ahhoz, hogy elkészítsen egy lebenyt - tette hozzá.

Azoknak is megoldást nyújt, akik eddig nem voltak alkalmasak szemműtétre

"Magyarországon elsőként klinikánkon vezettük be a világ egyik legfejlettebb femtosecundumos lézerkezelését, a VISUMAX kezelést. Az eljárást egy csúcstechnológiás lézerberendezéssel, a VISUMAX femtolézerrel végezzük, ami annyira kíméletes a szemhez, hogy még azokon is tud segíteni, akik korábban a szemnyomás megemelkedésének veszélye miatt nem voltak alkalmasak a lézeres szemműtétre" mondta el Dr. Fodor Erzsébet. Hozzátette: a VISUMAX kezelések szinte mindenkinek javasolhatók, akik szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigálható rövidlátással, távollátással, astygmiával (szemtengelyferdülés) vagy presbyopiával (öregszeműség) küzdenek. Természetesen az, hogy kinek melyik típusú lézeres szemműtét a megfelelő, illetve, hogy elvégezhető-e nála a beavatkozás, nagyon alapos alkalmassági vizsgálatok során dől el.

A lézeres szemműtéttel az olvasószemüveg is letehető

Ma már nem csak azok számára létezik gyors, kíméletes és fájdalommentes megoldás, akik számára a távoli tárgyak tűnnek homályosnak, de azoknak is, akik az olvasáskor, íráskor kényszerülnek olvasószemüveg viselésére. "Klinikánk hazánkban szintén elsőként vezette be a lézeres olvasószemüveg-kezelést, melynek köszönhetően 50 év feletti pácienseink az olvasószemüvegüktől is megszabadulhatnak" - hangsúlyozta Dr. Fodor Erzsébet.

A lézeres szemműtéttel elért korrekció végleges

Lézeres szemműtétet csak abban az esetben végezhetnek, ha a szem fénytörési hibája már nem változik, vagyis a szemüveg vagy kontaktlencse dioptriája a műtétet megelőző egy-két évben változatlan maradt. Ebben az esetben viszont a műtét végleges megoldást nyújt. Fontos megemlíteni azonban, hogy egy nem kezelt cukorbetegség vagy egy kialakuló szürke hályog, továbbá a szervezet természetes öregedése következtében kialakuló presbyopia (öregszeműség) miatt megváltozhat a látásélesség. Utóbbi azonban a főorvos szerint nagyon jól korrigálható lézeres kezeléssel.

Szemüveg helyett válassza Ön is a lézeres szemműtétet! Jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra a Focus Medicalba, Magyarország legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező, a világon elérhető egyik legkorszerűbb lézertechnikát alkalmazó látásjavító központjába!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!