Teljesen megoldja a gondokat?

Szinte nincs is olyan család, melynek valamelyik tagja ne szenvedne a horkolás miatt, ami nem csak az érintett, de a környezetében élők alvásminőségét is jelentősen rontja. Emellett állandó orrdugulás, orrsövényferdülés miatt is sokan keresik fel a háziorvosukat, aki orrsövényműtétet szokott javasolni a panaszok kezelésére. De teljesen megoldhatja ez a beavatkozás a gondokat?

A horkolás mindennapos jelenség. Majd minden negyedik ember horkol, aki éppen nem, az megosztja az életét (és az ágyát) egy horkolóval. Nem számít betegségnek, ellentétben az alvási légzéskimaradással, aminek a számlájára számos súlyos betegség írható. Az alábbi cikkünkben mindent megtudhat a horkolásról!

Az orrdugulásnak még számos más oka is lehet, például allergia, nem allergiás krónikus nátha (NAR), orrpolip, vagy nem polipos krónikus melléküreg gyulladás, illetve egyes gyógyszerek mellékhatása. Ezért egy teljesen egyenes orrsövény mellett sem biztos, hogy akadálytalan lesz a beteg légzése, hiszen előfordulhat, hogy egyszerre több probléma is jelen van az orrban - írja az Enthouse blogon Dr. Horváth Tamás fül-orr-gégész.

Megszünteti a horkolást a műtét? (Fotó: 123rf)

Javulhat, de nem biztos, hogy tökéletes lesz

Az orrpanaszokhoz kötött életminőségi problémák multifaktoriális eredetére utalhat egy norvég kutatás, amiben az orrsövényműtéten átesett betegeknek állapotjavulását vizsgálták. Az eredmények szerint ugyan a műtétet követően jelentősen javult a beteg orrlégzése, illetve úgy általában az orrpanaszai, de átlagosan még mindig nem lett annyira jó, mint az orrügyben panaszmentes kontrollcsoporté.


A fül-orr-gégész szerint addig nem szabad a beteget orrsövényműtétre küldeni, amíg el nem fogadja, hogy a beavatkozás nem okvetlen eredményez tökéletes orrlégzést. A műtét ugyan a legtöbb esetben sokkal jobb légzést eredményez a betegnek, mégsem biztosítható a száz százalékos minőségjavulás, ami miatt fontos a konzultáció - írja Dr. Horváth Tamás.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!