A Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek a Nébih szakemberei. A húskészítmények 8 hazai üzletlánc polcairól - a hatósági mintavételt követően - kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába. Megvizsgálták a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, valamint megmérték a fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid- és kalciumtartalmukat is. Vizsgálták továbbá a debrecenik MSM-tartalmát (csontokról mechanikusan lefejtett hús), az élelmiszerhamisítás gyanújának kizárása érdekében pedig az idegen fajfehérjék szűrését is elvégezték.

11 terméknél találtak minőségi hibákat a Nébih szakemberei. Fotó: illusztráció - 123rf

Találtak problémákat

Két debreceninél, bár a csomagoláson feltüntetett összetevők között nem szerepelt, a laboratóriumi vizsgálatok azonban kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést tartottak az érintett előállítónál, ahol megállapították, hogy a berendezések nem megfelelő gyártásközi takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a sertéshús-készítményekbe.

A "mentes" termékeket is vizsgálták

Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója- és/vagy gluténmentes felirat, így esetükben a vizsgálat ezekre a paraméterekre is kiterjedt. Megnyugtató, hogy a "mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket, így biztonsággal fogyaszthatók az azokra érzékenyek számára is.

A teszt során az is kiderült, hogy nem minden csemege debreceni nevezheti magát valóban csemegének. Több húskészítmény esetében megállapították ugyanis a szakemberek, hogy azok nem felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv "csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Az érintett gyártókat a hatóság kötelezte, hogy vagy változtassanak a receptúrán, vagy módosítsák a készítmények elnevezését. Tehát míg mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig a minőségi hibák miatt intézkedni kellett, összesen 11 esetben.

Hibás jelölések

Több hiányosságot feltárt a termékek jelölésének vizsgálata is. A 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát. A hibák között említhető például, hogy a tápértékjelölést nem táblázatos formában tüntették fel, illetve bizonyos összetevők lemaradtak vagy indokolatlanul szerepeltek a csomagoláson. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztetésben részesítette és kötelezte a hibák javítására.


További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!