A téli hónapokban - főként januárban és februárban - indul az influenzaszezon, mely során igen sokan kényszerülnek ágyba. A patikák számtalan javulást ígérő készítményt - gyógyszereket, teákat, vitaminokat, táplálékkiegészítőket - kínálnak, melyekkel könnyebben átvészelhető ez a kellemetlen időszak. "Nem mindegy, hogy a véralvadásgátló terápiában részesülők mit is használnak ilyenkor" - hívta fel rá a figyelmet Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Mire ügyeljen, aki véralvadásgátlót szed?

Akik bizonyos okok miatt kumarinokkal végzett véralvadásgátló terápiában részesülnek, nem mindegy, mit is választanak. Ezek ugyanis olyan antikoagulánsok, melyek hatását -gyógyszerkölcsönhatások révén - nagy mértékben csökkentik/növelik egyes gyógyszerek, táplálékkiegészítők.

Nem mindegy, mit használ influenzára, aki véralvadásgátlót szed (Kép: 123rf)

Láz-és fájdalomcsillapítók

Az influenza sajnos magas lázzal és rossz közérzettel jár, így a láz- és fájdalomcsillapítók szinte biztos előkerülnek. Közülük a leggyakrabban acetilszalicilsavat, non-szteroidos gyulladáscsökkentőket, ibuprofent, paracetamolt, diclofenacot használnak. "Nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb láz- és fájdalomcsillapítót nem lehet véralvadásgátló mellett szedni, mivel megnövelik a hatását, és ezáltal fokozzák a vérzéses mellékhatások veszélyét. A legbiztonságosabb, ha valaki kis dózisban metamizole sodium- vagy paracetamol-hatóanyagú gyógyszert használ. Viszont fontos, hogy bármit is szed, egyeztessen orvosával, illetve ha mellékhatásokat, vérzést tapasztal, azonnal jelezze, és hagyja abba a készítmény szedését" - figyelmeztet a professzor, aki hozzátette, hogy ebben az időszakban az INR-ellenőrzést tanácsos sokkal gyakrabban végezni.

Táplálékkiegészítők, vitaminok

Akár megelőzés, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítése gyanánt, influenza esetén a családtagok, barátok, gyógyszerészek gyakran javasolnak különböző táplálékkiegészítőket, vitaminokat. Az elsődleges, amire oda kell figyelni, az adott készítmény K-vitamin-tartalma, mely jelentősen befolyásolja a kumarinszármazékok hatását, mivel egyik főszereplője a véralvadási folyamatoknak. Természetesen a betegek nincsenek eltiltva a K-vitamintól, arra viszont ügyelni kell, hogy mindennap közel azonos mennyiséget fogyasszon valaki belőle. Éppen ezért nem mindegy, mely multivitamin, illetve táplálékkiegészítő tartalmaz K-vitamint (ilyenek például a tőzegáfonya, a fokhagyma, a gingko biloba tartalmú készítmények is).

A vér egészségéhez a K-vitamin az egyik legfontosabb a vitaminok közül. Segít a véralvadásban, műtétek esetén megakadályozza a kivérzést. Milyen ételekben van sok belőle? Kattintson!

Házi gyógymódok, gyümölcsök

Megfázás, influenza esetén sokan nyúlnak vitamindús gyümölcsökhöz, zöldségekhez, készítenek forró húslevest, illetve fertőtlenítik torkukat egy kis pálinkával. Zöldség/gyümölcs esetén a K-vitamin-tartalomra kell ügyelni (magas K-vitamin-tartalmú a narancs, az áfonya, a málna, az avokádó, a paprika, a paradicsom, a káposzta). Fontos tudni, hogy az égetett szeszes italok is kölcsönhatásba léphetnek a kumarinokkal.


Ha tartunk az esetleges étel-és gyógyszerkölcsönhatásoktól, választhatunk NOAC (új típusú véralvadásgátló) készítményt, mely esetében nem kell fokozottan ügyelni rá, hogy mivel is szeretnénk harcolni az influenza ellen. Ezt azonban csak orvosa tudtával és beleegyezésével, főleg kezdetben pedig ellenőrzés mellett alkalmazhatja.

Forrás: Trombózisközpont


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!