A cukorban gazdag ételeket - bármilyen jól is esnének egy stresszesebb időszakban - jobb mellőzni, mivel vércukorszint-ingadozást okozhatnak, ami a hormonrendszert is megzavarhatja. Vannak azonban az édességeknél sokkal jobb választások is, amelyekkel valóban megnyugtathatjuk magunkat.

Édesség helyett gyümölcs

Ha nagyon kívánjuk az édességet, jó ötlet lehet például valamilyen bogyós gyümölcsöt fogyasztani. Pompás ízük mellet antioxidáns-tartalmuk miatt is hasznosak, hiszen segítenek megvédeni a sejteket a stressztől és enyhíthetik a szorongást is. Hasonló hatásra számíthatunk a dióféléktől, a babtól és a zöld színű zöldségektől is. A spenót, a kel és a sóska pedig magas magnéziumtartalma miatt segíthet kismítani az idegeinket.

A bogyós gyülömcsök is hatékonyan enyhítik a szorongást. Fotó: 123rf

A csokirajongóknak jó hír, hogy az étcsokoládéban levő kakaó - flavonoidtartalma miatt - segít védeni a sejteket. Emellett csökkenti a vérnyomást, fokozza az agy és a szív vérellátását, valamint mérsékli a szorongást is. A legjobb legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét választani.

Az étcsokoládéból csak napi pár kockát ajánlott fogyasztani. Koffeintartalma miatt ugyanis nagy mennyiségben fokozhatja a szorongást, ráadásul a kalóriatartalma sem alacsony.

Zabkása és gyógytea

Reggelire jó ötlet a zabkása, ami összetett szénhidráttartalma miatt lassan szívódik fel, és segít kiegyensúlyozottan tartani az energiaszintünket. Emellett serkentheti a szerotonin termelődését, amitől jobb lehet a kedvünk.

A gyógyteákat is érdemes bevetni. A kamilla, a citromfű, a valeriána, a levendula és az orbáncfű is nyugtató hatású. Ezeken kívül a máj fogyasztása is kifejezetten hasznos, mivel sok benne a B-vitamin és a folsav. A B12-vitamintartalma a hangulatunkra és az energiaszintünkre is jó hatással lehet.

Osztriga és halfélék

Bár itthon nem könnyű hozzájutni és nem is olcsó, de aki teheti, annak érdemes osztrigát is ennie alkalmanként. Magas cinktartalma miatt hangulatjavító hatású, de hasonlóan hathat a kesudió és a tojás is. Magas C-vitamintartalmú ételeket, például citrusféléket és paprikát is érdemes sokat enni, mert ez a vitamin kutatások szerint segíthet csökkenteni a szorongást.


A savanyú káposztában is sok a C-vitamin, de nem csak ezért tesz jót a fogyasztása. Probiotikus hatásával hozzájárul ahhoz, minél több hasznos baktérium termelődjön az emésztőrendszerünkben. Ezek a baktériumok szerepet játszanak a nyugtató hatású szerotonin termelődésében is.

A magas omega-3 tartalmú ételek szintén jót tesznek azoknak, akik sokat szoronganak vagy depressziósak, mert gyulladáscsökkentő hatásuk van. A szardíniában van a legtöbb, de bőven található a lazacban és a tonhalban is.

Forrás: webmd.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!