Ne együnk feldolgozott élelmiszereket!

Az egészséges táplálkozás nagyon fontos az emésztés megfelelő működéséhez, a feldolgozott élelmiszerekben viszont sok a zsír, ami lelassíthatja a folyamatokat, akárcsak az ilyen ételek magas szénhidráttartalma. Ha úgy érezzük, hogy szorulásunk van, kezdjünk el minél több rostban gazdag ételt, tehát zöldséget, gyümölcsöt, barna rizst, hüvelyeseket, zabkását fogyasztani. Arra azért ügyeljünk, hogy a rostbevitel fokozatos legyen, mert ha testünk nincs hozzászokva, akkor puffadást, gázképződést okozhat.


Ne igyunk kávét és alkoholt!

Az alkohol, illetve a kávéban található koffein dehidratáló hatású, emiatt sokat ronthatnak a már kialakult székrekedésen. Ilyenkor inkább arra törekedjünk, hogy a lehető legtöbb folyadékot, lehetőleg sima vizet vigyünk be - ez a székrekedés egyik legjobb ellenszere.

Rendszeres mozgással megelőzhető a székrekedés

Ne fogyasszunk túl sok tejterméket!

Mivel a tejtermékektől nagyon sokan felpuffadnak, szorulás esetén érdemes limitálni a fogyasztásukat, hiszen a székrekedés és a gázok felhalmozódása együtt nem csak kellemetlen, de igen fájdalmas is lehet. Ha mindenképpen tejtermékre vágyunk, olyat válasszunk, amelyben kevés a laktóz: kemény sajtokat, natúr joghurtot és laktózmentes tejet.

Az 5 legjobb élelmiszer székrekedésre

A székrekedés az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri probléma, amelynek lényege, hogy szervezetünk csak nagyon nehezen képes megszabadulni a salakanyagoktól. Bár hatékony hashajtó gyógyszerek léteznek, érdemes kipróbálni az otthoni gyógymódokat is.

Ne hanyagoljuk el a mozgást!

A rendszeres sportnak is fontos szerepe van a jó emésztésben - így vannak, akiknél a mozgás mennyiségének csökkentése már önmagában székrekedést okozhat. Ilyenkor szinte bármilyen sport jót tehet - ha nem vágyunk megerőltető mozgásra, akkor sétáljunk, jógázzunk, ússzunk. Ez segít, hogy a belső szervek keringése, köztük az emésztőrendszer keringése is felélénküljön.

Forrás: prevention.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!