Banán

Amíg barnulni nem kezd, tarthatjuk a konyhapulton. Ha pár napnál hosszabb ideig szeretnénk megtartani eredeti állapotában, hámozzuk meg, mártsuk citromos vízbe, és fagyasszuk le. Nagyjából egy hónapig megőrizhetjük így az állagát.

Paradicsom

Pulton elöl hagyva hamarabb romlik meg, viszont jobb lesz az íze, mintha hűtőben tárolnánk. Ha viszont felvágtuk, a maradékot vonjuk be fóliával, és rakjuk hűtőbe.

Méz

Nem romlik meg a spájzban, és íze is jobb szobahőmérsékleten, mint hűtőben őrizve.

Egyes élelmiszereknek sokat árt, ha hűtőben tároljuk. Fotó: iStock

Krumpli

Hűvös, sötét helyen érdemes tárolni, de nem a hűtőben, mert ott megváltozhat az íze és könnyeben kicsírázik. A főtt krumpli pedig mehet a fagyasztóba, ahol akár egy évig is eláll.

Kenyér

A konyhapulton jobb helye van, mint a hűtőben, ahol könnyen ízét veszti. Fagyasztóban viszont 2-3 hónapig is prímán eláll, csak csomagoljuk be alaposan fagyasztás előtt.

Sajt

Hűtőben tároljuk, de szobahőmérsékleten jobb az íze, így vegyük ki időben, vagyis nagyjából egy órával a fogyasztás előtt.

Vaj

A hűtő, ahol 1-3 hónapig is eláll, távol tartja tőle a baktériumokat. Használat előtt 30 perccel érdemes kivenni, hogy puha legyen. Fagyasztva 6-9 hónapot kibír.

Vajat együnk inkább vagy margarint? Évek óta ádáz tudományos harc dúl a kérdésben - és most épp a margarinfogyasztásnak áll a zászló. Részletek ebben a cikkünkben!

Kávé

Nem jól bírja a hőt, a fényt, a nedvességet és a levegőt, frissességéből pedig a pörkölés után azonnal veszíteni kezd, így érdemes egyszerre csak kisebb adagokat vásárolni. Hűvös, sötét helyen tároljuk konyhánkban, légmenetesen záró eszközben.

Spagettiszósz

A boltban vett üveg másfél évig jól érzi magát a spájzban, felbontás után pedig hűtőben tartva nagyjából 4 napig felhasználható.

Olivaolaj

Felbontás után 3-6 hónapig fogyasztható marad spájzban tárolva. A fényt és a levegőt nem szereti, hűtőbe pedig nem szabad tenni, mert besűrűsödik.

Szárított fűszerek

Általában a sütőhöz közel tartjuk ezeket, de a hő (és a napfény) nem tesz annyira jót az ízüknek. Fűszereinket inkább hűvös, sötét helyre érdemes pakolni - légmentesen záró eszközökben. Így egy évig biztosan felhasználhatóak maradnak.

Friss fűszernövények

Megvásárlásuk után minél előbb tegyük ezeket a hűtőbe. A sérült részeket pedig távolítsuk el róluk.

Konzervtonhal vagy -lazac

Ha nem bontjuk ki, a legtöbb általában egy évig is eláll - de feltétlenül ellenőrizzük a dobozon! Bontás után maximum még egy napig fogyasztható, és addig is tartsuk a hűtőben.


Felvágottak

Csakis a hűtőben van a helyük: a csirke- vagy pulykaalapúakat 3, a vörös húsokat 5-7 napon belül el kell fogyasztani. Előrecsomagolt, bontatlan termékek pár hónapig eltarthatóak a fagyasztóban.

Gabonapehely

2-3 hónapig friss marad a spájzban. Légmenetesen záródó tartóban érdemes tárolni, hogy ropogós maradjon.

Forrás: WebMD


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!