Mutatjuk, milyen balesetek és betegségek vezethetnek ahhoz, hogy az egyik láb rövidebbé váljon a másiknál.

Lábtörés

A csonttörés sokféle lehet - a részletekért kattintson ide!

Ha például valaki eltöri a lábát, akkor a törött végtag elkezdhet másként nőni - különösen akkor, ha a csonttörés többszörös volt vagy megsérült az izomszövet is. A törött csont azonban nem mindig "csökevényesedik", léteznek olyan esetek is, amikor a gyógyulási folyamat során a csont abnormálisan nagyra nő.

A többszöri lábtörés is okozhatja az eltérést. Fotó: Getty Images

Gyerekkori sérülések

A gyermekeknél viszonylag gyakoriak a sportolás közben szerzett sérülések és törések, hiszen a csontok csak felnőttkorra érik el a végleges szilárdságukat. Ezért egy gyerekkori trauma is okozhatja a két végtag hosszúságkülönbségét. Ebből a szempontból a foci, a gördeszkázás és a síelés a legkockázatosabb mozgásforma. Az esések és az ütközések különféle módon hatnak a csontokra: egy sérülés a gyerekek növekedésben lévő csontjaiban komolyabb károkat is tehet.

Gerincsérülés

Egyes balesetek során megsérülhet a gerincvelő is, amely már önmagában is komoly csontszövet-vesztéshez vezethet. A gyerekek egyik kedvenc elfoglaltsága az ugrálás - például trambulinon vagy ugrálóvárban -, ez pedig kockázatosabb, mint gondolnák. Trambulinozás közben kifejezetten gyakoriak az esések, törések és gerincsérülések. Ha a gyermekünk ilyen eszközökön játszik, soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, és mindig győződjünk meg az eszköz biztonságosságáról a használata előtt.


Egyes betegségek

Talán hallottunk már olyat, hogy a nem megfelelő testtartás hatására megrövidülhet valamelyik láb, de ez igazából csak vizuális értelemben igaz. A rossz vagy ferde testtartás valóban okozhat gerincferdülést, de ettől még nem deformálódnak a csontok. A probléma megfelelő és rendszeres gyógytornával visszafordítható. Viszont több olyan betegség is van, amely valóban hatással lehet a csontok növekedésére - például azok a tumorok, amelyek a csontokat vagy a porcokat érintik. Emellett pedig az idegrendszer betegségei is befolyásolhatják a csontok növekedését.

Forrás: brightside.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!