A testhelyzetünk befolyásolhatja az ízérzékelésünket, így az ülve fogyasztott ételeket ízletesebbnek érezzük - állítja egy friss tanulmány. A tudósok kifejezetten azt vizsgálták, hogy a vesztibuláris rendszer - ami az egyensúlyért, a testtartásért és a térérzékelésért felel - milyen kölcsönhatásban áll az ízérzékelésért és szaglásért felelős kémiai érzékelés rendszerével.

Másak az ízek, ha állva eszük?

Az álló testhelyzet fizikai stresszhatást jelent, amely az ízlelőbimbókra is hatással van - akkor is, ha csak néhány percre állunk fel. A gravitáció ereje ugyanis a test alsó részeibe nyomja a vért, és arra készteti a szívet, hogy keményebben dolgozzon annak érdekében, hogy visszapumpálja a vért a test felső részébe, így megemelkedik a szívritmus. Ez aktiválja a hipotalamusz-hipofízis rendszert, ennek hatására pedig megnő a szervezetben a kortizol nevű stresszhormon koncetrációja. Ez a láncreakció befolyásolja a szenzoros érzékenységet, ami hatással van arra, hogy az ételek és italok ízét és hőmérsékletét milyennek érezzük, illetve arra is, hogy mekkora mennyiséget fogyasztunk belőlük - magyarázza Dipayan Biswas professzor, aki a keresztmodális hatások szakértője, illetve a tanulmány vezető szerzője.

Az íz- és hőérzékelésünket is befolyásolja a testhelyzet. Fotó: 123rf

Ha valaki kényelmetlenül érzi magát, akkor azok az ételek, amiket alapesetben jó ízűnek talál, kevésbé ízlenek neki - állítja a professzor. Hipotézisének bizonyítása érdekében megkért 350 kutatási alanyt, hogy rangsorolják egy csipsz ízletességét. Azok, akik állva fogyasztották el, kevésbé találták finomnak, mint azok, akik egy kipárnázott széken ülve ették meg. Ezután a résztvevőknek olyan süteményfalatkákat kínáltak, amelyek az isteni ízükről híresek. Azok találták őket a legfinomabbnak, akik ülve ettek belőlük. Egy másik adag süteményhez azonban szándékosan extra adag sót adott a szakács: ezt kóstolva épp ellenkező eredményt kaptak a kutatók.

A kellemetlen ízek ellen is véd, ha állunk

Azok, akik állva ettek a szándékosan elsózott süteményből, nem érezték sósabbnak az előző verzióhoz képest, sőt, finomabbnak találták őket. Ez a felfedezés azt sugallja, hogy a szülők például kívánatosabbá tehetik a gyerekeik számára azokat az egészséges, de a kicsik által nem feltétlenül finomnak tartott ételeket, amelyeket korábban nem voltak hajlandóak megenni. Csupán kísérletezi kell azzal, hogy állva vagy ülve fogyasztva ízlik-e jobban a gyereknek az adott étel. A kellemetlen ízű gyógykészítményeket viszont ezek szerint szívesebben veszik majd be álló testhelyzetben.


A stressz is számít

A kísérletezést olyan helyzetekre is kiterjesztették, amikor extra stressz jelentkezik: gyümölcsfalatkákat kínáltak a résztvevőknek, miközben egy bevásárlótáskát kellett vinniük. Ezzel azt a helyzetet modellezték, amikor az üzletben kóstolót kínálnak a vásárlóknak, vagy a megvásárolt termékeket hazafelé cipelő emberek falatoznak valamiből. Az álló és ülő helyzetben lévők egyaránt arról számoltak be, hogy kevésbé ízlett nekik az így kapott élelmiszer. Ez azt jelzi, hogy a fizikai stressz felerősítheti a testhelyzet ízérzékelésre gyakorolt hatásait.

Fogyókúránál beválhat?

Fura okok, amelyek miatt nem tudja abbahagyni az evést - kattintson a részletekért!

Azt is vizsgálták, hogy a testhelyzet hogyan befolyásolja a hőérzékelést, ehhez a kutatás résztvevői egy csésze forró kávét kaptak. Azok, akik állva fogyasztották, kevésbé érezték forrónak az italt, mint azok, akik ülve ittak belőle. Az álló alanyok viszont kevesebbet ittak belőle, ami azt jelezheti, hogy az állva evés hosszútávon hozzájárulhat egy esetlegesfogyókúrasikeréhez is. A szakemberek szerint az állva étkezők kisebb mennyiséget fogyasztanak, emellett az álló helyzet nagyobb igénybevételt jelent a szívnek, így ez némi plusz energiafelhasználással is jár az ülő helyzethez képest.

Forrás: sciencedaily.com


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!