A közelmúltban a Békés megyei Mezőberény polgármestere, Siklósi István is bejelentette, hogy augusztustól egy mentőtiszt látja majd el az ügyeleti feladatokat. "A városvezető bejelentésre a Facebookon szinte azonnal több százan reagáltak. A hozzászólókat is megosztotta, hogy vajon jó-e, ha orvos helyett csak mentőtiszttől kérhetnek segítséget délután négytől másnap reggel nyolcig, illetve munkaszüneti napokon" - olvasható a Népszava cikkében.

A vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy orvosok helyett mentőtisztek önállóan lássák el az alapellátási ügyeleti feladatot. Csakhogy az önkormányzatokra nézve hiába kötelező érvényű előírás az ügyeleti ellátás biztosítása, mivel a kisebb települések az e célra jutó állami pénzből már jó ideje nem képesek finanszírozni a szolgáltatást. Éppen ezért sok esetben több település egymással társulva köt szerződést ügyeleti szolgáltatásra vállalkozó cégekkel.

A jogszabályok szerint nem láthatná el mentőtiszt a háziorvosi ügyeletet. Fotó: iStock

Így tett Mezőberény is Csárdaszállással, Kamuttal és Köröstarcsával karöltve. Az ügyeletes mentőtiszt Mezőberényben fogja fogadni a pácienseket, szükség esetén pedig onnan megy ki házhoz. Munkáját a közeli Gyomaendrődről felügyeli majd orvos. Siklósi István elmondása alapján ezzel a megoldással évi tízmillió forinttal olcsóbban jönnek ki, mintha orvost alkalmaznának. A Népszava cikke szerint egyébként sem csupán az állami pénz kevés, hiszen folyamatos problémát jelent az orvoshiány is. E két probléma együttes hatása váltja ki országszerte a kényszermegoldásokat.


A lapnak nyilatkozó Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint megengedhetetlen precedens, ami Mezőberényben történik. Úgy fogalmazott, a polgármesternek vagy ismét saját kezébe kell vennie az ügyelet működtetését, vagy meg kell állapodnia a szolgáltatóval, hogy fizessen többet a helyi ügyeletért az orvosnak, mivel így biztosan lesz jelentkező a feladatra. A Népszava által megkérdezett egyik háziorvos szerint sok településen alkalmaznak mentőtisztet ügyeleti feladatokra a szolgáltatók.

Ami az ellátást illeti, a mentőtiszt két dolgot nem tehet meg: nem írhat fel vényköteles gyógyszert, valamint nem állapíthatja meg a halál beálltát. Éger István hangsúlyozta, a mentőtiszteket életet veszélyeztető helyzeteket elhárítására képzik ki, nem orvosi beavatkozások elvégzésére.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!