Molnár Károly a Zoom.hu-nak nyilatkozva kifejtette, hogy bár Magyarországon a 100 ezer lakosra jutó pszichiátriai ágyak száma megfelel az uniós átlagnak, területi eloszlásukat tekintve aránytalanságot mutatnak. Összességében pedig hiába számítanak ma már népbetegségnek a pszichés zavarok, az elmúlt több mint egy évtizedben 22 százalékkal csökkent az aktív ellátást biztosító pszichiátriai ágyak száma. A szervezet elnöke rámutatott: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása után ígért járóbeteg-ellátási fejlesztés a mai napig nem történt meg.

Több mint 20 százalékkal csökkent a pszichiátriai ágyak száma 2007 óta

"Aggódunk a humánerőforrás-utánpótlás miatt is, szükségesnek tartanánk a pszichiátriai rezidensképzés bővítését. Komoly gondot jelent a szakmából történő elvándorlás, amit sok esetben a munkakörülmények indokolnak" - fogalmazott Molnár Károly az interjúban. Hozzátette, miközben itthon legalább négyszáz pszichiáter hiányzik a szakmából, addig csak a skandináv államokban közel kétszáz magyar szakember dolgozik. A hazai ellátórendszer a teljesítőképessége határán van.


Mint arról korábban beszámoltunk, sajtóértesülések szerint idén decemberben megszüntethetik a fővárosi Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai részlegét, amelynek betegeit és dolgozóit a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátria és Addiktológiai Intézetébe telepítenék át. "A Merényi pszichiátriai osztálya sajnos csak az egyik olyan részleg, ahol a betegellátás ellehetetlenül. Mert bár vidéki kórházakban - európai uniós pályázati forrásokból - az utóbbi években voltak ígéretes fejlesztések és felújítások, ezek nem a működtetés szintjén jelentkeztek többletforrásként" - hívta fel a figyelmet az esettel kapcsolatban a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!