Sokkoló fotó készült grönlandi szánhúzó kutyákról: a képen hat husky látható, amelyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok a vízen járnának.

Kutyaszánok Grönland északnyugati részén 2019. június 13-án. Fotó: MTI/EPA/Steffen M. Olsen

Túl gyorsan olvad a jég

"Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok" - mondta Olsen, a Dán Meteorológiai Intézet kutatója. A kép június 13-án készült, amikor a kutatómisszió tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. A gyorsan olvadó jég veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről. A vékony vízréteg egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki.

Az utóbbi években tapasztalt szélsőséges időjárás mögött az emberi tevékenység és a természetes klímafolyamatok együttes hatása áll. Éghajlattörténésszel próbáltuk megfejteni, hogy milyen időre számíthatunk a Kárpát-medencében úgy 30-40 év múlva. A részleteket itt olvashatja el!

"A szokatlan meleg és az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott olvadékvíz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt" - jegyezte meg Olsen kollégája, Rasmus Tonboe. Grönlandon egyébként rekordközeli az olvadás mértéke. Azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 gigatonna jeget veszített az ország.

Az olvadás ijesztő következményei

Ahogy korábban már a HáziPatika.com is megírta, a nagy mértékű olvadás miatt akár 2 métert is emelkedhet a tengerszint a század végéig. "2100-ra a jégtáblák olvadása valószínűleg 7-178 centiméterrel járul hozzá a vízszintemelkedéshez, ám ha hozzáadjuk a gleccsereket és a jégsapkákat, valamint a víz térfogatának növekedését a melegedés hatására, akkor jóval két méter fölött járunk" - mondta Jonathan Bamber, a Bristoli Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.


Egy másik tanulmány pedig azt jósolja, hogy eltűnik a világörökségi helyszíneken lévő gleccserek jelentős része - szintén a század végéig. Ez jelentősen befolyásolná az ivóvízforrások hozzáférhetőségét, a tengerszint emelkedését és az időjárás alakulását is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!