Kutatások bizonyítják, hogy van összefüggés a penész és az asztma felbukkanása között. A gyerekszoba és a háló a legszennyezettebb.

A természetes fény hiánya, a túl sok pára vagy és a nem megfelelő hőmérséklet mind befolyásolják otthonunk és az egészségünk állapotát. Leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz komoly problémát. Például a beltéri teregetés vagy a hosszas gőzfürdőzések jelentősen megnövelik a levegő páratartalmát, ami szellőztetés hiányában a falakon csapódik le. A nyirkos felületek, különösen, ha jellemzően sötét helyiségről van szó, kiváló táptalajként szolgálnak a penészgombáknak. A párás, penészes környezetben 40 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának esélye.

Otthonainkban ráadásul nem jutunk elegendő természetes fényhez és friss levegőhöz sem. A VELUX Cégcsoport felmérése szerint ez azért is komoly probléma, mert a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél. A szellőztetés különösen télen marad el, amikor nem akarjuk az irtózatos hideget "beengedni" otthonunkba. A nyirkos, párás levegő, vagy épp az emelkedett szén-dioxid tartalom számos betegség okozója lehet a krónikus fejfájástól, alvászavaron és a szemgyulladáson át az allergiáig. Magyarországon a rossz egészségügyi állapotúak közül 14 százalék él nyirkos, 15 százalék sötét otthonokban. A természetes fény hiánya ráadásul levertséget, fáradékonyságot, teljesítmény csökkenést, szélsőséges esetben depressziót is okozhat.

Beltéri klímaszabályozás a VELUX ACTIVE-vel

A fenti problémák azonban megelőzhetők, kezelhetők. A VELUX Cégcsoport új fejlesztése egy olyan táv- és hangvezérelhető okos megoldás, mely benti érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján a legoptimálisabb beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok kinyitásával. A rendszeres, ütemezett szellőztetéssel biztosítható a megfelelő hőmérsékletű levegő, a beltéri klíma nedvességtartalmának csökkentése és a szén-dioxid szint minimalizálása. A termékről még több információt olvashat a VELUX Magyarország Kft. weboldalán!


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!