Negyven-ötven évvel ezelőtt a daganatos megbetegedésekben szenvedő gyerekek csupán tíz százaléka gyógyult meg. Azonban az azóta megvalósult infrastruktúrafejlesztéseknek és a korszerű kezeléshez szükséges berendezéseknek köszönhetően már 80 százalékos a gyógyulási arány. A hematológiai osztályon kialakított légtechnikai rendszer és a steril vízrendszer védelmet nyújt a fertőzések ellen. Az immungyenge gyerekeknek ez nagyon fontos, mert sokan közülük egy-két évig is járnak kezelésekre, tehát sok időt töltenek a kórházban - hangsúlyozta az igazgató.
A kimenetelt is befolyásolja, hogy hol történik a daganatos gyerekek kezelése. Fotó: iStock

A leggyakoribb daganatok gyermekeknél

Ahogy már korábban is megírtuk, Magyarországon aleukémia- vagy más néven fehérvérűség - az egyik leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, amely a gyerekeket érinti. Ez a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés folyamata kórossá válik és egyetlen fehérvérsejt korai előalakjának korlátlan sejtburjánzása kezdődik el.

Milyen egy sugárkezelés? A válaszért kattintson ide!

A sejtburjánzás hatására a vér alkotóelemeinek fő termelődési helyén, a csontvelőben visszaszorul a vérlemezkék, a vörösvérsejtek, illetve az egészséges fehérvérsejtek termelődése, így a betegség fokozott vérzési hajlamot, vérszegénységet és lassan vagy egyáltalán nem gyógyuló fertőzéseket eredményezhet. Gyakori tünete a sápadtság és a kisebb-nagyobb bevérzések. Estenként láz, gyengeség, csökkent étvágy, fejfájás, csont- és ízületi fájdalmak, valamint influenzaszerű tünetek is jelentkezhetnek.

Ezen kívül meglehetősen gyakori a gyermekek körében az agytumor, a limfóma és a neuroblasztóma is. Ritkán csontokból, izmokból, lágyrészekből, a vesékből, a májból és a szemből kiinduló daganatok is előfordulhatnak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!