Hol bújik meg a penész?

A pincében, a padláson, a fürdőszobában, a mosdók alatt, csapok körül vagy az ablakkeretek környékén, a sarkokban, a szekrények, falvédők mögötti területen gyakran jelenik meg penész. A sötét és a nedvesség, a "túl jól" szigetelt lakások magas páratartalma miatt ez a probléma egyre több családot érint - hívja fel a figyelmet Prof. Nékám Kristóf allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa, a Magyar Allergia Szövetség elnöke. A lakás levegőjének magas penészgomba-koncentrációja asztmát, allergiát okozhat, de a meglévő betegséget is súlyosbíthatja, emellett szem-, fül-, bőr- és légúti tünetek is jelentkezhetnek.

Ránézésre nem tudjuk eldönteni, hogy a 10-15 penészgomba melyik fajával állunk szemben

Allergiás reakciók

Szabad szemmel csak azt látjuk, hogy sötét folt jelenik meg valahol, ám nem tudjuk, hogy a lakásban előforduló 10-15 penészgomba-nemzetség melyik fajával állunk szemben. Azonosításuk azért fontos, mert míg egyesek valóban csak esztétikai gondot jelentenek, addig másoknak jelenléte komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet. Érdemes erre is gyanakodni, ha elhúzódó szénanátha jellegű tüneteket - szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, viszkető érzés a torokban, köhögés - tapasztalunk. Gyakran csak a minden egyéb tünet nélkül tartósan fennálló orrdugulás és hátsó garatfali váladékcsorgás tüneteivel jelzi szervezetünk, hogy túl sok allergén gombaspórát lélegzünk be a lakásban.

Nem elég a beteget kezelni

A lakásban megjelenő penészről mintavétel után szakember pontosan meg tudja mondani, hogy melyik nemzetség melyik fajába tartozó penészgombával állunk szemben, így azt is tudni fogjuk, hogy milyen szövődményeket okozhat a jelenléte. Prof. Nékám Kristóf elmondta, hogy ez az információ a diagnózis és a kezelés során is nagyon fontos. Emellett persze a penésztől is mielőbb meg kell szabadulni, hiszen a gyógyszeres kezelés sem lehet eredményes, amíg a beteg az otthonában folyamatosan és magas koncentrációban az allergént lélegzi be.


Komoly egészségügyi kockázatot jelent, ha csak legyintünk a problémára és azt gondoljuk, hogy a penésszel együtt légúti tüneteink is elmúlnak majd tavasszal. Egyrészt a kezeletlen allergia miatt gyulladt nyálkahártya könnyebben megfertőződik, vagyis könnyebben és gyakrabban kaphatunk el légúti betegségeket. A kezdeti allergiás tünetek mellett idővel újabb allergiák és asztmatikus tünetek - zihálás, légszomj, nehézlégzés - megjelenésére is számíthatunk. A gombák tartós jelenléte miatt pedig megnő az orrmelléküregek gombás fertőzésének kockázata is.

Forrás: Budai Allergiaközpont


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!