Egy év után ismét téma a fipronillal szennyezett tojás az Európai Unióban, miután Hollandia után Németországban is rovarirtó-tartalmú tojásokat találtak.

Ismét fipronillal szennyezett tojásokat találtak Németországban, a Hollandiából származó termékeket kivonják a forgalomból.

Szerdai beszámolók szerint hat tartományba került a 73.545 darab tojásból álló szállítmányból. Fiproniltartalmuk csekély, forgalmazásukat elővigyázatosságból tiltották meg.

A holland hatóságok szerint a csekély mennyiség azt jelzi, hogy az eset nem újabb fejezet a 2017-es fipronil-botrányban, hanem utóhatás. A gazdálkodók már nem használnak fipronilos szereket, de az emberi egészségre káros anyag még nem ürült ki a talajból teljesen, így nyomokban annak a biogazdaságnak a területén is van még, amelyből a szennyezett tojások származnak - számolt be a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Múlt héten Hollandiában több mint 45 ezer tojásban találták meg a fipronilt, amiket az azokat tojó 3000 tojó tyúkhoz hasonlóan megsemmisítettek.

A fipronilt elsősorban növényvédő szerekben és állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák, élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére nem használják, mert nagy mennyiségben máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!