A körülmények szerencsétlen összjátéka miatt a az egész országot ellepték a szúnyogok. Az extrém csapadékos időt ugyanis gyorsan követte a hőség, ami rendkívül kedvez a rovar szaporodásának. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy napközben a kánikula, a kora reggeli és esti órákban pedig a vérszívók miatt nem lehet megmaradni a szabadban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az időjárási viszonyokra hivatkozva egy időre felfüggesztette az irtást (szakkifejezéssel élve szúnyoggyérítést), most már azonban azt ígéri, hogy az eddigieknél nagyobb területeken fogja végezni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján nyomon követheti, hogy mikor, mely településeken végzik a szúnyoggyérítést.

Amíg azonban a légi szúnyogirtás nem érezteti a hatását, maradnak az egyéni és a házi módszerek. Kézenfekvő lenne, hogy egyszerűen fújjuk be a bőrünket szúnyogriasztó szerekkel, az index.hu azonban arról ír, hogy a gyógyszertárak és a drogériák egyszerűen kifogytak ezekből. Az internetes újságnak egy patikus azt mondta, hogy a népszerűbb termékeket egyszerűen hiánycikknek jelzi a rendszer. Ha pedig mégis érkezik egy kisebb szállítmány, azt a vásárlók a nyitva tartás első két-három órájában elkapkodják.

Hiánycikk a boltokban a szúnyogriasztó testpermet. Fotó: 123rf

Pedig a logika azt diktálná, hogy a gyártók és a forgalmazók kapva kapjanak az alkalmon, és elárasszák ezekkel a boltok polcait. Az index.hu megkereste az egyik legismertebb termékcsoportot készítő céget, akik azt mondták, hogy ekkora keresletre ők sem számítottak. A vállalatnál ugyanis az a gyakorlat, hogy mindig az előző évi eladások alapján próbálják megbecsülni, miből mennyire lesz szükség. A tavalyi adatok elemzésekor pedig értelemszerűen nem tudtak számolni az idei év extrém időjárási viszonyaival, így nem halmoztak fel nagyobb készleteket.

Mit tehetünk még a szúnyogcsípések ellen? Korábbi cikkünkből megtudhatja.

A jelen helyzetet ismerve azonban a gyártók és az üzletek is nagyobb szállítmányokra számítanak, így remélhetőleg nemsokára újra hozzá lehet majd jutni a rovarriasztó testpermetekhez.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!