Aggasztóan magas azok aránya, akik még mindig egyes tévhitek alapján ítélik meg az oltások szükségességét. A részleteket itt olvashatja el!

Az utóbbi időben világszerte felgyorsult a védőoltással megelőzhető betegségek - például a kanyaró - terjedése. Az elmúlt három évben hét ország vesztette el kanyarómentes státuszát, a kanyarós megbetegedések ugrásszerű növekedése pedig idén is folytatódott. 2006 óta nem regisztráltak annyi kanyarós megbetegedést, mint 2019-ben: a WHO európai régiójában mintegy 90 ezer, világszerte pedig több mint 365 ezer esetet jelentettek az év első felében.

Az oltásellenesség a legveszélyesebb vírus. Fotó: iStock

Sok a tévhit az oltásokról

A felmérések szerint az Európai Unió lakosainak 48 százaléka véli úgy, hogy a védőoltások gyakran súlyos mellékhatásokat okozhatnak, 38 százalékuk épp azokat a betegségeket váltják ki, amelyekkel szemben védelmet kellene nyújtaniuk, 31 százalékuk pedig meg van győződve arról, hogy a vakcinák gyengíthetik az immunrendszert.

A legnagyobb baj az, hogy a bizalomhiány következtében jelentősen csökken az átoltottság is, ez pedig a betegség gyakoribb megjelenéséhez, valamint járványok kitöréséhez vezet. A WHO a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot az egészséget veszélyeztető tíz legfontosabb tényező közé sorolta 2019-ben.

Magyarországon nagy a bizalom

Magyarország világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően, és kiemelkedő a lakosság bizalma a magyar védőoltásrendszerben - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. A magyarok magas átoltottsági szintje biztosítja, hogy egy betegség nem tud teljes erővel támadni, és járványok sem alakulnak ki Magyarországon.


"Legfontosabb, hogy az anyák és a családok megértsék, miért fontos a gyermekeik élete és egészségük megőrzése érdekében védettséget biztosítani a védőoltások által" - hangsúlyozta. Az interneten terjedő álhírekkel kapcsolatban pedig úgy véli, a megtévesztések és hazugságok rendkívüli károkat okoznak, ugyanis afertőző betegségekvilágméretű terjedésének engedhetnek teret.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!