Lehetséges oltóanyagot készített a Moderna Inc. biotechnológiai cég a december óta terjedő koronavírus ellen. Az első ampullákat már elküldték az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének (NIAID), hogy elkezdődhessenek a kezdeti tesztek.

Már több kutatócsoport dolgozik az ellenszer kifejlesztésén. Fotó: Getty Images

Áprilisban indulnak a tesztek

A kutatók az mRNS néhány száz vagy néhány ezer nukleotid alapegységből álló lineáris polimer molekulát használták, amely a genetikai információt közvetíti a DNS-től a fehérjeszintézis helyszínére, a riboszómákhoz. Ez egy természetes megfertőződést utánoz, és erőteljes immunválaszra készteti a szervezetet. Az oltóanyag az új koronavírusban és más koronavírusokban - mint a SARS és a MERS - lévő tüskés fehérjét másolja.

Az intézet áprilisban kezdi meg az oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát, amelybe 20-25 olyan önkéntest vonnak be, akiket még nem fertőzött még meg az új vírus. Az első eredményeket júliusra-augusztusra várják a szakemberek - közölte Anthony Fauci, a NIAID igazgatója. Bár az oltóanyagot igen gyorsan fejlesztették ki, ennek ellenére széles körben csak jövőre lehet majd alkalmazni.

Gyógyszerrel is próbálkoznak

Főként időseket és betegeket támad az új koronavírus - olvassa el a részleteket!

Közben elkezdték a Gilead Sciences nevű cég által kifejlesztett vírusellenes szer, a remdesivir első klinikai tesztjét is egy kórházban lévő koronavírus-fertőzött betegen. Az amerikai beteget a Japán partjainál karantén alá helyezett Diamond Princess óceánjáróról szállították haza az Egyesült Államokba. A Nebraskai Egyetem Orvostudományi Kutatóközpontjában végzik a klinikai tesztet.

Kínában egyébként már február első hetében elindult remdesivir-teszt. A folyamatba 70 embert vontak be, a kontrollcsoport placebót kap. A tesztek április végére fejeződnek be, és a kínai hatóságok legkorábban májusra hagyhatják jóvá az ilyen kezelést - ismertette Sibo Csiang, a Sanghaji Fudan Egyetem virológusa.


A december óta terjedő új típusú koronavírus már több mint 80 ezer embert fertőzött meg és 2600-nál is több áldozatot követelt világszerte. A megbetegedések és a halálesetek túlnyomó többsége a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban történt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!