A derékfájással küzdő emberek jelentős része azért kénytelen szenvedni, mert rossz tanácsokat kap; a mai napig léteznek olyan mítoszok, amiket az emberek igaz tényként kezelnek, ezzel súlyosbítva a helyzetet.
Ugyan az orvosok igyekeznek elmagyarázni a dolgokat a betegeknek, biztosítva őket arról, hogy egyes kőbe vésett igazságnak hitt dolgok pusztán tévhitek, sőt akár ártalmasak is lehetnek. Nézzük, melyek a leggyakoribb tévedések a hátfájással kapcsolatban.

1. A mozgástól rosszabb lesz a derékfájás

A derékfájásnak rengeteg oka lehet

2. Kerülni kell az edzést (különösen a súlyzózást)

A derékfájdalom miatt nem kell abbahagyni a rendszeres edzéseket. Sőt mint már fentebb is említettünk még segíthet is afájdalomelmulasztásában, ha megdolgozzuk izmainkat. A súlyzózás sem tabu, de persze nem szabad túlzásba vinni, fokozatosan kell emelni a terhelésen.

3. Egy gyors röntgen megmondja, mi a gond

Tévedés, hogy egy röntgen vagy más vizsgálat képes lenne azonnal kimutatni, hol van a probléma forrása. A legtöbb felnőtt gerincen vannak olyan elváltozások, amik a korral járnak, és nem okoznak fájdalmat (tulajdonképpen a ráncok gerinc-megfelelői). A gépi vizsgálatok csak az esetek 1 százalékában képesek pontosan megmutatni, mi is okozza a derékfájdalmat.

4. A fájdalom mértéke egyenlő a károsodás mértékével

A legfrissebb kutatások arra engednek következtetni, hogy a fájdalom szintjének nincs köze az érintett terület károsodásához, inkább pszichológiai okai vannak, azt mutatja, milyen szintű nehézségként éli meg a fájdalmat a beteg. A kulturális hatások, munka, stressz, korábbi tapasztalatok és a tünetek hossza mind kapcsolatban van a fájdalommal, sokkal inkább, mint a korral járó esetleges elváltozások.

5. A nehéz táskák okozzák a fájdalmat

Mindmáig nem találtak szakértők kapcsolatot a nehéz táskák és a hát- derékfájdalom között, úgyhogy bármennyire is rossz nézni, ahogy gyermekünk a nehéz tananyag alatt görnyedezik, nyugodtak lehetünk, nem fog tőle szenvedni.

Összességében a hátfájás nagyon gyakori dolog az ember életében, okozhatja a mozgás, emelés, egy hirtelen mozdulat, bármi. Többnyire rövid ideig tart és nem igényel komolyabb orvosi beavatkozást. Persze, ha a fájdalom elhúzódik, mindenképpen tanácsos felkeresni háziorvosunkat.

A hátfájás, derékfájás a mozgásképességet is jelentősen befolyásolhatja: a páciensek se ülni, se állni, se járni nem tudnak. A háttérben azonban nem kizárólag testi tünetek állnak!

Forrás: theconversation.com

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!