Legális doppingszerek: ezekkel élnek olimpikonjaink - részletek itt!

A sport becsületének megőrzése, illetve a sportolók egészségének megóvása érdekében folytatott nyomozás keretében mintegy 1400 vizelet- és vérmintát vettek, valamint több mint ezer embert hallgattak ki. A vizsgálat során kilenc illegális laboratóriumot számoltak fel, közel 240 embert állítottak elő és mintegy 840 bírósági eljárást indítottak világszerte.

A kerékpárosok és a testépítők körében a leggyakoribb a doppingolás. Fotó: 123rf

A nyers szteroidpor a legnépszerűbb

A gyors izomnövelés érdekében, főként testépítők körében használt szerek illegális előállításának és kereskedelménak felszámolására összpontosító művelet során több mint 24 tonna egészségre ártalmas, nem megfelelő kémiai anyagok felhasználásával készített nyers szteroidport foglaltak le. A termékeket az interneten, a feketepiac más platformjain és az utcán értékesítették a bűnözők.

A Magyarországon és Spanyolországban működő irodák által összegyűjtött információk alapján megállapították, hogy a nem hivatásos sportolók, főként kerékpárosok és testépítők körében egyre elterjedtebb a szteroid edzőtermi vásárlása, amelyet a kereskedők Ázsiából vagy kelet-európai piacokról szereznek be. Az illegális beszerzés egyik fő területe a közösségi média, ahol illegális online "gyógyszertárak" működnek az egyre növekvő igény kielégítésére.


A doppingszerek, hamisított gyógyszerek és étrend-kiegészítők gyártásának és kereskedelmének felderítésére indított Viribus nevű rendőrségi műveletben 23 uniós tagállam, valamint 10 további ország vett részt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!