A Plútó átlagosan 27 évet tartózkodik egy jegyben, de ez lehet eltérő, a földről nézve úgy tűnik, mintha lassítana, megállna és időről időre visszafelé haladna, mielőtt folytatná előre a haladását. Az ily módon látszólag visszafelé mozgó planétára mondják azt, hogy retrográd. A Plútó évente rendszeresen öt-hat hónapot tartózkodik hátráló mozgásban, ez a pályáján három fokot érint. Ebben a látszólagos retrográd szakaszban okozza a legtöbb kálváriát.

Hogyan hat ránk a retrográd Plútó?

A Plútó a megújulást és a legmélyebb átalakulást jelképezi. A Plútó a tudattalanunkkal és az árnyékrészünkkel van kapcsolatban, ami tele van olyan tartalommal, amelyet erkölcsi normáink, vagy környezetünk nyomására ott tárolunk. Próbatételeken és fájdalmas kényszerűségeken keresztül juthatunk el a szellemi fejlődés magasabb fokára. A Plútó, ha pozitív értelemben működik, regeneráló erőt sugároz. Célja a radikális változás, felismeri, hogy a világban semmi sem marad úgy, ahogy van, hogy minden kezdet magában hordozza a véget és az újjászületést is.

Jelenleg a Bak jegyében tartózkodik, itt fejti ki a társadalmi rend, a hierarchiák és a törvények mélyreható változásait, valamint saját magunkért vállalt felelősséget és a kötelességteljesítés és a sors általános felfogásának változását. Hatalmas céltudatossághoz, feladatteljesítéshez, az emberiségért vállalt felelősséghez segíti hozzá tulajdonosát. A megvalósítást tűzön-vízen át keresztülviszi, de nem pusztítóan, hanem a célnak megfelelő régebbit akár fel is használja, de az ellenállóval szemben irgalmatlan.

A Plútó hátrálása szembesít a félelmeinkkel. Ugyanakkor ez időszak alatt szinte óriási megtisztuláson megyünk keresztül, a változás lehet olyan méretű, hogy teljesen új irányba indítjuk el az életünket. Vajon miért nem tudtunk eddig személyiségünk ilyen oldalairól? Azért mert biztonságosabb konformitás irányába terelődtünk, ahol hiteles énünk nem rúghatott labdába. Így ez az energia bennrekedt érzelmi alvilágunk csapdájában. Az a teendőnk a hátráló mozgás alatt, hogy szubjektív álláspontot kell megfogalmaznunk, és magunknak kell kimondani, hogy a változás szükséges.

A változást nem szabad elutasítanunk, végtelen nehéz lesz, de ami jelenleg van, már nem szolgálja tovább a fejlődésünket. Készen kell állni a jövőbeli komplikációkra, a helyzetek és emberek elengedésére. A Plútó retrográd mozgása alatt sokan keresnek regeneratív tevékenységek valamely formáját, például méregtelenítő étrendet.

A Plútó retrográd időszaka nem más, mint a teljes átalakulás egyfajta létezésből egy másfajta létezésbe, ezt legjobban illusztrálja a hernyó metamorfózisa, átalakulása pillangóvá. Meg kell tanulnunk elhagyni az irányítást, hogy hadd haladhasson a változás át az életünkön. Ebben az esetben megengedjük a megújulást, ami extra adag vitalitást, és megizmosodott belső erőt nyújt számunkra a holnap feladataihoz.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!