Egy elsősorban ipari munkások esetében jelentkező tüdőbetegséget is összefüggésbe hoztak elektromos cigaretták használatával. Egy páciensnél ugyanis pneumokoniózist diagnosztizáltak - közölték a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Mérgező nehézfémek pusztítják a tüdőt. Fotó: iStock

Kobalt kerülhet a tüdőbe

A fekete tüdőnek is nevezett betegség jellemzően az olyan ipari munkásoknál jelentkezik, akik nehézfémek, például a kobalt vagy a wolfram poránt lélegzik be. Az érintett páciens esetében ez nem áll fenn, ezért az elektromos cigaretta használata a megbetegedés lehetséges oka - mondta el Kirk Jones kutató. A tudósok megvizsgálták a cigarettát, amellyel a páciens kannabiszt szívott. Az eszköz párájában nemcsak kobaltot, hanem más mérgező fémeket, például nikkelt, alumíniumot, mangánt, ólmot és krómot is találtak.

A hevített dohánytermékek is károsak - a részletekért kattintson ide!

Az eredmények egybevágnak más kutatások eredményeivel is, amelyek szerint a párában lévő fémek az elektromos cigaretták forró spiráljaiból származnak. Ez azonban az első ismert eset, amikor bizonyítottan az e-cigaretta használata okozta a tüdő fém miatti károsanyag-terheltségét. A páciens tüdeje hosszantartó, valószínűleg tartós hegesedést szenvedett.


Az elektromos cigaretták nikotintartalmú folyadékot párásítanak. Az elmúlt években különösen népszerűvé váltak ezek az eszközök, használatukat azonban egyre több kritika éri. Az Egyesült Államokban tucatnyi halálesetet és több mint kétezer súlyos tüdőbetegséget hoztak összefüggésbe az elektromos cigaretta használatával.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!