Étkezés során az elfogyasztott táplálék a szájból a nyelőcsövön keresztül a gyomorba jut, majd útját a bélrendszer felé folytatja. Egyes embereknél azonban visszafelé is lejátszódik ez a folyamat: a gyomor keverő mozgása során nemcsak a patkóbél felé jut a gyomortartalomból, hanem - ha rossz a nyelőcső alsó záróizmának működése - vissza is folyhat a nyelőcsőbe, akár egészen a garatig. Ezt a jelenséget nevezzük refluxnak.

Hogyan táplálkozzunkrefluxesetén? Részletek itt.

Nem csak a fogakat teszi tönkre

A reflux során visszaérkező levegő böfögést, míg a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt, esetleg kellemetlen szájszagot okozhat. Rekedtség, visszatérő torokfájás is jelentkezhet.

A gyerekek fogromlása mögött akár refluxbetegség is állhat

A reflux kezelése azért is fontos, mert ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, ezáltal felgyorsulhat a fogak romlása - figyelmeztet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A kezeletlen betegség emellett kiválthat köhögést, sípoló légzést, orrfolyást, arcüreg-gyulladást, mellkasi fájdalmat is. A nyelőcső nyálkahártyájának felmaródása miatt vérzés léphet fel, később gyomorszájszűkület alakulhat ki.

Kiváltó okok és kezelés

Refluxot bármi előidézhet, ami a gyomor és a nyelőcső közötti izom ellazulását okozza, vagy a gyomorra irányuló nyomást növeli. Ilyen az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek.


Gasztroenterológiai vizsgálatot követően, amennyiben bebizonyosodik, hogy a panaszokat reflux okozza, nagyobb gyermekeknél gyomorsav-csökkentő gyógyszerekkel mérsékelhetőek a panaszok. Emellett hasznos lehet az ágy fejvégi részének megemelése, naponta több, kisebb étkezés bevezetése, a panaszokat okozó ételek és italok - például savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé - kerülése, továbbá a rendszeres testmozgás. Segíthet a panaszokat megelőzni, ha a ruházat derékban nem túl szoros.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!