Ragyogó időben, több mint kétszáz fehérgyarmati nő és férfi sétált rózsaszín léggömbbel a kezében Fehérgyarmaton. Egyre többen tudják, a rózsaszín a mellrák elleni küzdelem színe, amióta az Egészség Hídja összefogás útjára indította a „Sétával a mellrák ellen programjukat. A 2002 óta, minden év októberében megrendezett kampányhoz egyre több város csatlakozik.

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata, de korai felismeréssel jó arányban gyógyítható. Egyre többen tudják ezt, köszönhetően a kampányoknak, melyek üzenete, hogy egy anya se haljon meg, hiszen a korai felismerés életet, anyát, családot menthet.

Ferhérgyarmaton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház helyi Egészségfejlesztő Irodája szervezte meg a sétát, amely után a szakemberek a mellrák elleni küzdelem fontosságáról tartottak előadásokat. A szülész, az onkológus, a védőnő mind arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők sokat tehetnek egészségükért a már fiatal kortól végzett önvizsgálatokkal, a szűrések igénybe vételével. Az idő nagyon fontos faktor, ha valaki elváltozást észlel, azonnal orvoshoz kell fordulnia, még fiatalon is. Fokozottan igaz ez negyven év felett, amikor már évente érdemes szűrésen részt venni. Arra is felhívták az előadások a figyelmet, hogy a családi halmozódás fokozottabb figyelmet igényel, hiszen magasabb a rizikó faktor az ilyen családokban, ennek feltérképezéséhez is van azonban segítség.

Évente 4-500 nő veszíti életét a mellrák miatt, de szűrésekkel, figyelemmel, segítséggel ez a szám is csökkenthető lenne.

2019.10.04.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!